Dr. Cristina Balanescu, medic nutritionist: „Totul a pornit cu denigrarea cartofului de la faptul ca sub forma de cartof prajit este intr-adevar daunator, poate fi toxic pentru organismul nostru”.

Conf. Dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: „Prajeala in sine este un proces care genereaza astfel de substante cancerigene iar asociere cu carnea este nepotrivita.”

Potrivit "Ce se intampla, Doctore?", cartoful contine glico-alcaloizi. Gatitul la temperaturi de peste 170 - cum se produc la prajire - distruge partial acest substanta, care devine toxica. Dar cartoful fiert sau copt devine un aliment obligatoriu in perioade in care consumati multe produse din carne.

Singura regula este ca acest aliment-minune sa NU fie consumat alaturi de carne, ci intr-o masa separata. Care ar fi explicatia? Carnea produce un mediu acid – ne referim la sange si limfa. Pe de alta parte, cartoful mancat dimineata, intr-o salata cu legume spre exemplu, are un puternic efect alcalinizant. Si este obligatoriu, in aceasta perioada, tocmai pentru echilibru.

De altfel, si in cel mai drastic regim, cel recomandat in diabet, cartoful copt in coja sau fiert e permis in cantitati de pana la 200 de grame zilnic. Si face parte dintr-o dieta rationala.

Dr. Marlena Pascu, medic primar diabet si nutritie: „Daca mama sau tata are diabet imi voi invata copilul sa faca miscare, sa manance rational si sa incerce sa priveasca viata un pic mai lejer”.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: 

Tags: cartofi, dieta, legume