O cercetare restransa, realizata in 2000 si publicata in New England Journal of Medicine, a fost prima care a incercat sa elucideze acest mister: cat ne ingrasam dupa ospetele de Craciun si Anul Nou. Studiul a examinat 195 de adulti, cu varste intre 19 si 82 de ani, pe parcursul unui an intreg, iar concluziile la finalul masuratorilor aratau ca desi cei mai multi s-au ingrasat in decembrie, crestetea in greutate nu a fost atat de mare cat se asteptau initial. In medie, cei mai multi participanti la studiu au adunat doar putin sub 500g in plus fata de o perioada obisnuita, dar mult mai putin decat premiza de la care se pleca in studiu, aceea ca de Sarbatori ne ingrasam in medie cu 2-4 kg.

Sub 10% dintre subiecti au acumulat peste 2 kg, dar acestia aveau de la inceput un indice de masa corporala egal cu 30, ceea ce ii incadra in categoria persoanelor obeze.

Cercetatorii au analizat si posibilele cauze pentru luarea in greutate pornind de la stres pana la lipsa de activitate, depresia sezoniera si numarul de petreceri la care au mers subiectii, iar concluzia a fost ca lipsa miscarii si senzatia de foame au jucat cel mai important rol.

Si alte studii care au urmat au aflat aproape acelasi lucru: persoanele cu un indice de masa corporala normal (sub 25) s-au ingrasat mai putin in perioada sarbatorilor in comparatie cu cei care aveau oricum probleme cu greutatea.

Desi kilogramele in plus dupa mesele de Sarbatori nu sunt atat de multe, partea rea este ca scapam foarte greu de ele. Intr-o lucrare realizata in 2014 de profesorul de nutritie Dale Scholler de la Universitatea din Wisconsin acesta scrie ca marea problema este ca acumulam aceste kilograme in plus intr-o perioada foarte scurta de timp prin mese hipercalorice consumate de mai multe ori pe zi.

Pentru a contrabalansa aceste efecte, nutritionistii spun ca am putea incerca sa monitorizam mai atent caloriile pe care le consumam, fara excese provocate de bunatatile de sezon si am putea face mai multa miscare pentru a compensa tentatiile.