Această substanță "este o glicozidă cianogenică naturală care se găsește în semințele unor plante comestibile, cum ar fi migdalele amare și piersicile", definește Biblioteca Națională de Medicină din SUA.

Atunci când amigdalina intră în contact cu enzimele din stomac, este transformată în cianură, o otravă cunoscută.

Ce fructe au semințe toxice

Printre fructele cu semințe toxice sau otrăvitoare se numără merele, perele, cireșele, piersicile și caisele, ultimele două având cea mai mare cantitate de amigdalină, relatează El Español.

Se estimează că "...ingerarea a 50 de semințe de măr sau de pară, sau a părții cărnoase a 30 de sâmburi de piersici, caise sau prune, poate provoca moartea unui adult", notează Consumer.

În toate aceste fructe, precum și în migdalele amare, este prezentă amigdalina, un precursor al cianurii.

Ce efecte are cianura in organism

Cianura este o otravă puternică. Agenția americană pentru substanțe toxice și înregistrarea bolilor (ATSDR) afirmă:

"Se găsește de obicei asociată cu alte substanțe ca parte a unui compus". Cianura de hidrogen, cianura de sodiu și cianura de potasiu sunt câteva exemple.

Substanța se găsește în migdale, muguri de mei, unele tipuri de fasole, soia, spanac, muguri de bambus și rădăcini de manioc, potrivit site-ului.

În ceea ce privește consecințele acestui compus asupra sănătății, ATSDR precizează că "expunerea la niveluri ridicate de cianură dăunează creierului și inimii și poate duce la comă și moarte. Expunerea la niveluri mai scăzute poate provoca dificultăți de respirație, dureri în piept, vărsături, tulburări de sânge, dureri de cap și mărirea glandei tiroide.