Tentatiile si poftele sunt in spatele tuturor dietelor ratate. De fiecare data cand iti promiti ca aceasta este ultima ciocolata si ultima portie de cartofi prajiti pe care le mananci, in cateva ore incalci juramantul si te lasi prada poftei de ceva dulce, sarat sau gras. De ce ni se intampla asta? Raspunsurile le-au dat expertii in nutritie in Huffington Post.

Ciocolata

Ciocolata este un dulce irezistibil. E un fel de medicament emotional pentru sufletul ranit. Functioneaza ca un remediu mai ales cand treci printr-o perioada de depresie. Pentru ca o ciocolata satisface acele dorinte de a fi iubit si acceptat. Motivul? Ciocolata contine substante care actioneaza asupra psihicului in acelasi fel ca senzatiile pe care le traiesti in momentul in care te indragostesti. Intr-un fel, ciocolata poate fi “un drog al iubirii”. In plus, ciocolata ridica nivelul de energie din organism intr-un fel asemanator cofeinei. De aceea, in perioadele premenstruale femeile tanjesc dupa o portie de ciocolata.

Alternativa sanatoasa: aceeasi stimulare a centrilor nervosi responsabili cu placerile o poti obtine daca inhalezi aroma cafelei proaspete sau mancand migdale crude. Sau, si mai putin periculos pentru silueta, petrece mai mult timp cu prietenii, fa-ti un cadou, ia o pauza de relaxare! Adica, alinta-te astfel incat sa alungi depresia care te face sa poftesi la ciocolata.

Gustari sarate

Cele mai multe dintre gustarile sarate – alune, chipsuri, sticsuri, biscuiti – sunt crocante, o textura dupa care tanjim mai ales atunci cand suntem stresati, nervosi, anxiosi. Este vorba de instinctul de a mesteca tot timpul ceva care ne cere aceste alimente interzise si de aceea regula multora dintre diete de a bea apa atunci cand simti nevoia sa rontai ceva nu e urmata prea mult timp.

Ca sa remediezi problema nu tine diete din care sa elimini sarea. Organismul cere astfel de alimente sarate si pentru ca echilibrul intern de saruri nu este mentinut. Daca poftesti la gustaril sarate din cauza stresului, atunci gaseste alternative sanatoase pentru a scapa de el: plimbarile sau jogging-ul sunt un remediu mult mai bun. Si daca tot mai simti nevoia sa rontai ceva, atunci alege morcovii, telina sau merele.

Prajituri si bomboane

Invatam sa poftim la produse dulci, cu mult zahar, inca din copilarie. Asta pentru ca de multe ori copiii sunt recompensati pentru fapte bune cu ceva dulce. Daca ti se intampla sa tanjesti dupa astfel de dulciuri incearca sa te gandesti la momentele copilariei. Nu pentru a da vina pe parinti, ci pentru a intelege de unde a aparut nevoia de dulce. Daca e vorba de o recompensa pe care simti nevoia sa o primesti, atunci incearca sa iti oferi ceva care nu are de-a face cu mancarea.

Mancare grasa si junk food

Cele mai multe produse junk food sunt prajite, iar grasimile pe care le contin ne vor da senzatia de satietate mult timp dupa ce le-am consumat. Psiholigii citati de Huffington Post sunt de parere ca oamenii care tanjesc dupa astfel de alimente sunt nesatisfacuti de viata lor si nu sunt pregatiti sa faca fata schimbarilor, asa ca isi pacalesc psihicul singuri cu produse junk food care le ofera alinare si consolare.

Solutia pentru a scapa de astfel de pofte este miscarea. Mai ales in cazul celor care au trecut prin efectul yo-yo al dietelor si s-au pomenit ca au slabit rapid, dar s-au ingrasat la loc la fel de repede.

Mancare picanta

Exista unii oameni pentru care poftele se rezuma la curry sau ardei iuti. Sunt si acestea pofte, iar psihologi le leaga de personalitati care prefera picanteriile in viata si momentele traite cu intensitate maxima. Cei carora le plac astfel de produse isi doresc in general schimbari, lucruri noi si daca nu intotdeauna reusesc pe plan personal, isi gasesc o evadare in cel gustativ.

In schimbul mancarurilor picante, care pentru moment pot sa ofere creierului senzatia de placere generata de o experienta noua, cauta altfel de activitati care sa iti ofere senzatii tari: invata un sport extrem sau ceva ce nu ai mai facut pana acum.