Macese, paducel, merisor, catina – sunt fructe care se gasesc in padure in aceasta perioada. Contin cea mai mare doza de vitamina C din natura.

"Le putem incadra pe toate la categoria super alimente. Ce au in comun? Multa vitamina C, multa vitamina A, sub forma de betacaroten, iar culoarea rosie arata ca au si mult licopen", explica Dr. Catrinel Macovei, nutritionist, pentru emisiunea “Ce se intampla, Doctore?”.

Toti acesti antioxindanti sunt esentiali pentru protectia cardiovasculara. Sunt antiinflamatoare puternice, cu rol in preventia bolilor civilizatiei moderne. Un fruct de catina contine de 10 ori mai multa vitamina C decat portocala. Iar aciditatea lor incetineste digestia, ceea ce asigura o senzatie de satietate mai indelungata. Dar toate au un gust greu de acceptat pentru cele mai multe persoane.

Citeste si:  Catina, miracolul romanesc unic in lume

Tocmai de aceea, poti sa le consumi sub forma de gem. Prin fierbere, licopenul pe care il contin se asimileaza mai usor de catre organism. Tot timpul anului exista si alternativa polenului crud obtinut din paducel, merisor, catina, macese. Polenul crud se integreaza, de asemenea, in salate de fructe dulci, cum ar fi cele cu struguri sau prune.