Alimente pe care le adorai in copilarie nu par sa mai provoace aceeasi placere acum, la maturitate. Daca excludem cauzele care tin de calitatea mancarii, ce s-a schimbat in timp, gustul se schimba si pentru ca papilele noastre gustative isi pierd calitatile si devin mai putin sensibile la stimului. Asta nu inseamna ca totul trebuie sa fie fad. Cateva mici schimbari te vor ajuta sa iti recapeti puterea gustului si sa savurezi fiecare masa in parte.

Renunta la viciu

Mai clar…NU mai fuma! Nicotina suprima activitatea in zonele cerebrale asociate cu gustul. In plus, gustul amar al nicotinei influenteaza si gustul pe care il transmit papilele gustative. Si acestea nu sunt singurele probleme. Fumatorii au tendinta de a adauga mai multa sare sau zahar in mancaruri, ceea ce in timp poate duce la probleme legate de tensiunea arteriala sau diabet. Cei care au renuntat la tutun spun ca au simtit o imbunatatire a gustului si a mirosului in doar cateva zile.

Verifica cutia cu medicamente

Desi nu faci imediat legatura intre un tratament pe care il urmezi si gust, se pare ca aceasta este unul dintre efectele secundare intalnite des in cazul medicamentelor. Studii clinice au aratat ca peste 250 de medicamente pot altera gustul. Citeste cu atentie prospectul si vezi daca si tratamentul pe care il urmezi poate avea acest efect.

Condimenteaza-ti viata …si mancarea

Incearca gusturi si arome noi pe langa clasicul usturoi si ardei iute. Poti trece la combinatii mult mai indraznete. Incepe cu marinade pentru carne si vei vedea ca fripturile au alt gust. Adauga ierburi aromatice in sosuri si mirodenii puternice (scortisoara, nucsoara, ghimbir) in prajituri. Ia asta ca pe o provocare de a-ti largi orizonturile culinare si de a-ti reeduca gustul.

Renunta la solnita

Prea multa sare in alimentatie inseamna o supraexictare si suprasolicitare a papilelor gustative care, in timp, vor pierde abilitatea de a descoperi aromele subtile din mancare. Pentru a compensa ajungem sa adaugam si mai multa sare sau condimente, intrand intr-un cerc vicios si periculos. Pentru o saptamana incearca un exercitiu simplu: taie cat mai mult din sarea pe care o folosesti la mancare, iar dupa 7 zile incearca niste chipsuri sarate. Vei simti direct pe varful limbii diferenta.

Iesi din rutina alimentara

Ai in fiecare zi acelasi ritual strict: cereale cu lapte la micul dejun, salata si un piept de pui la gratar pentru pranz, un sandvici la cina si o bucatica de ciocolata la desert. Este bine sa urmezi cateva reguli de dieta, dar nu sa le transformi in obisnuinta zilnica. Ca sa iti stimulezi papilele gustative si sa le tii in alerta mereu, ofera-le gusturi diferite. Aceleasi arome si texturi mancate zi de zi iti trec papilele gustative pe pilot automat si atenueaza puterea de a face diferenta.