Fratii Joan, Josep si Jordi Roca au primit aceasta onoare luni, la sediul agentiei ONU de la New York, iar in timpul ceremoniei au evocat provocarile sociale si economice pe care trebuie sa le infrunte pasiunea lor pentru a transforma alimentele.

"Ceea ce mancam ne afecteaza sanatatea, ne afecteaza economia si planeta noastra", a spus Josep Roca intr-un mesaj pe care l-a citit in numele fratilor sai, proprietari ai celebrului restaurant spaniol Celler de Can Roca.

Localul, distins cu trei stele Michelín, a primit titlul de cel mai bun restaurant din lume acordat de revista britanica de specialitate Restaurant, in 2013 si 2015, iar responsabilii sai sunt amplu implicati in cauze sociale. La evenimentul din New York au fost prezenti si inalti functionari ai ONU, precum administratorul asociat al PNUD, Tegegnework Gettu.

Fratii Roca au tinut sa reaminteasca originile modeste ale barului lor familial care a devenit apoi un restaurant celebru. "Barul parintilor nostri a fost o lectie de generozitate, ospitalitate si solidaritate", a marturisit Josep Roca. Localul promoveaza mancarea din perspectiva dezvoltarii durabile, sociale si medio-ambientale, iar prin aceasta numire fratii Roca au declarat ca se simt "ambasadori ai tuturor bucatarilor sefi din lume".

Chefii spanioli se alatura listei de ambasadori globali ai PNUD care ii include intre altii pe jucatorii de fotbal Iker Casillas (Spania), Didier Drogba (Cote d Ivoire), Ronaldo (Brazilia) sau Zinedine Zidane (Franta). In cazul fratilor Roca este insa vorba de prima numire de la lansarea ONU a noilor Obiective de Dezvoltare Durabila, care vor fi in vigoare pana in 2030 si care inlocuiesc Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (2015).

In mesajul lor, insotit de un fragment cantat de celebrul muzician spaniol Pau Casals, Josep Roca a subliniat preocuparea fata de abandonarea bucatariei traditionale si a culturilor locale, in favoarea marilor monopoluri si monoculturilor. "Vrem sa fim activi si promotori ai schimbarii de directie de care are nevoie societatea: cercetarea culinara in slujba saraciei", a insistat el.

In declaratii acordate presei inainte de ceremonie, Joan Roca a pledat in favoarea 'unei revolutii umaniste a bucatariei care sa insemne mai mult decat cea de simpla transformare a alimentelor". "Prin intermediul bucatariei vrem sa propunem o noua constientizare", a subliniat Roca.

In proiectele imediate ale fratilor Roca se numara si cel care include Nigeria si care este focalizat pe cursuri de pregatire in relatie stransa cu agricultura comunitara.