Pregateste-te de iarna alimentandu-ti corpul cu energie pentru a face fata racelii si gripei. Iti poti lua doza de imunitate din cateva condimente presarate in felurile de mancare pe care le pregatesti. Ai libertatea sa le combini si sa le adaugi dupa gustul personal. Uite cum trebuie sa arate farmacia ta condimentata pentru acest sezon.

Turmeric

Acest condiment galben auriu, adorat in bucataria indiana, este recunoscut pentru puterea de a lupta cu infectiile de peste 4 mii de ani. Proprietatile lui anti-inflamatorii vin din substanta principala pe care o contine - curcumin – un antioxidant puternic. Foloseste turmeric in felurile cu orez, in quinoa, peste sau pui rotisat.

Ghimbirul

Ghimbirul este folosit ca medicament in medicina traditionala asiatica, indiana si araba din antichitate. Pe langa aroma pregnanta pe care o aduce in mancaruri, ghimbirul este un remediu pentru problemele digestive, greturi, rau de masina si e de mare ajutor in tratarea rapida a simptomelor de raceala si gripa. In cazul in care ai racit deja te va ajuta sa scapi de frisoane si nasul infundat. Foloseste-l ca sa pregatesti un ceai fierbinte si condimentat. In varianta transformata in pudra il poti presara in mancarurile favorite.

Scortisoara

Si aceasta mirodenie are o istorie lunga in tratarea anumitor afectiuni. Este indicata in curele pentru cresterea imunitatii datorita efectului sau antimicrobian. Poti adauga scortisoara in multe prajituri, dar si peste fructe proaspete, mere coapte, in cerealele de la micul dejun, in cafea sau ceai.

Anason stelat

Arata minunat si are o aroma speciala. Secretul acestui condiment parfumat sta in acidul shikimic, un compus care se extrage din anason si care este unul din componentele pricipale ale unui antiviral folosit la scara larga in toata lumea: Tamiflu. In combinatie cu quercitina, acest acid ajuta sistemul imunitar. Adauga anason stelat in ceaiuri si in feluri cu orez.

Semintele de fenicul

Pe cat sunt de mici pe atat sunt de puternice. Semintele de fenicul aromatizeaza placut mancarurile si aduc un adaos de magneziu, fier, calciu, potasiu si alte minerale. Pe langa acestea, semintele de fenicul sunt bogate in antioxidanti cu proprietati anti-inflamatorii. Nu trebuie folosite in cantitati mari, pentru ca au aroma puternica. Le poti adauga in feluri cu peste sau legume si in combinatie cu branzeturi.