Motive bune sa consumi carne rosie

Carnea contine proteine de calitate, care sunt cruciale pentru functionarea muschilor si oaselor. Organismul nostru are nevoie de ele pentru a obtine amino acizi, pe care in mod normal nu ii poate produce singur. Studiile sustin ca persoanele care  consuma proteine animale au o masa musculara mai mare, in comparatie cu cei care au o dieta vegetariana.

In plus, cercetarile au demonstrat ca proteinele din carne sustin sanatatea sistemului osos, prin cresterea densitatii oaselor, cu cat inaintam in varsta, si reducerea riscului de fracturi.

Carnea rosie neprocesata este unul dintre alimentele care contine cei mai multi nutrienti. 100g de carne de vita cruda, de exemplu, contine Vitaminele B12, B3, B6, fier, zinc si seleniu. Carnea rosie neprocesata, care provine de la animale crescute in aer liber si hranite natural contine cantitati improtante de grasimi bune, printre care Omega-3.

Pe langa aceste elemente pe care toata lumea le sustine, carnea are in compozitie si alte substante pe care nu le poti obtine din plate. Printre ele estre creatina, cea care formeaza depozite de energie in muschi si creier, ceea ce stimuleaza activitatea si metabolismul.

Motive pentru care sa eviti carnea rosie

Un studiu publicat in 2013 in revista Nature Medicine, atragea atentia asupra riscurilor consumui de carne rosie.  O substanta chimica gasita in carnea rosie, numita L-carnitina, este de vina pentru acest efect, sustin cercetatorii. L-carnitina este defalcata de catre bacteriile din intestin. Acest lucru da nastere unui intreg lant de evenimente care duc la niveluri ridicate de colesterol, si un risc crescut de boli de inima.

Pe langa riscurile asupra inimii, un studiu publicat in martie 2012 de universitatea Harvard sustinea ca o portie de carne rosie pe zi creste riscul de deces cu 13%. Iar o portie de carne rosie procesata (doua felii de bacon sau un hot dog) duce la cresterea riscului de deces cu 20%. Cercetatorii sunt de parere ca aceste efecte sunt urmare a continutului de grasimi saturate si colesterol din carnea rosie, la care se adauga sarea in exces in variantele carnurilor procesate.

In mai 2013, mai venea un studiu care ne darama si mitul carnurilor rosii gatite la gratar, spunand ca nu sunt deloc sanatoase, ci dimpotriva, pe carbunii incinsi devin chiar periculaose pentru ca dezvolta compusi carcinogeni.

Carnurile si fripturile vor avea intotdeauna sustinatori. Intre beneficii si riscuri este o linie fina. Multi specialisti si nutritionisti sustin ca este bine sa consumam carnea rosie cu moderatie. O portie de 85-100g o data pe sapatamana este considerata sanatoasa. Ai grija sa alegi bucati de carne fara grasime pentru a tine sub control caloriile si grasimile saturate.