Medicul Loren Cordain o facea faimoasa in SUA la inceputul anilor 2000 cand publica The Paleo Diet, o carte vanduta in sute de mii de exemplare, republicata si revizuita in 2010.

Promisiunile unei diete ca mod de viata

Paleo Diet nu e neaparat un regim de slabit pe care sa il urmezi cateva saptamani, ci o schimbare importanta si permanenta a felului in care mananci si intoarcerea catre radacini, catre ceea ce obisnuiau sa manance oamenii pesterilor, inainte sa cultive plante pe ogoare si inainte ca industrializarea sa schimbe substantial mancarea de zi cu zi. Mai pe scurt, tot ceea ce se putea vana sau culege din natura, gatit cat mai simplu: de la fructe si legume, pana la carnuri si peste. Aceste alimente in starea lor naturala sunt bogate in fibre, antioxidanti, vitamine, grasimi bune si fitochimicale.

Paleo Diet inseamna adio zahar, grasimi, carbohidrati, sare. Adica toate acele alimente pe care studiile le-au tot scos responsabile pentru diverse boli care afecteaza populatia (boli cardiovasculare, cancer, obezitate).

In principiu, respecta aceleasi reguli de bun simt ale oricarei diete echilibrate. Cei care o promoveaza sustin, insa, ca este o dieta pentru care suntem genetic programati. In plus nu este un plan de nutritie conceput de niste specilaisti, doctori sau nutritionisti, ci mai degraba o dieta conceputa de Mama Natura, care dicta candva ceea ce consumau oamenii.

Ca sa ne convinga, dr. Loren Cordain, sustine ca regulile de urmat au fost stabilite in urma unor studii si analize amanuntie asupra tipurilor si cantitatilor de mancare pe care stramosii din preistorie le consumau.

Motivatia dietei din paleolitic

Nu numai scaderea in greutate ar trebui sa fie tinta celor care vor sa adopte o asemenea dieta, bazata pe alimente moderne care urmeaza aceleasi grupe caracteristice ale meselor de acum mii de ani. Sanatatea si scaderea riscului bolilor ar trebui sa primeze in aceasta incercare. Iar Paleo Diet promite sa indeplineasca ambele conditii.

Ce poti manca in Paleo Diet?

Orice inseamna fructe, verdeturi si legume, carnuri slabe, nuci si seminte, peste si fructe de mare, grasimi bune (luate din avocado, ulei de peste, ulei de masline) sau carnuri de la animale harnite natural.

Trebuie sa eviti lactatele, cerealele si produsele pe baza de cereale, zahar rafinat, cartofi, uleiuri rafinate, alimente procesate.

Prepararea meselor nu inseamna sa treci la stilul raw vegan si sa adopti numai alimente crude. Carnurile si legumele pot fi procesate termic, insa cel mai indicat ar fi sa le prepari la grill, la aburi sau sa le fierbi. Niciuna din retetele prezentate de dr. Cordain pe site-ul sau nu vorbeste despre condimente sau sare, asa ca preparatele sunt gatite cat mai simplu cu putinta.

Ca orice alta dieta, si aceasta a stranit reactii negative si a adunat multe critici in jurul ei. Ultimele au fost adunate intr-o carte de profesorul Marlene Zuk de la Universitatea din Minnesota. In Paleofantasy: What Evolution Really Tells Us about Sex, Diet, and How We Live dezbate opiniile pro si contra acestei diete si isi sustine parerea ca nu numai ca intelegem gresit ideea dietei din paleolitic, dar si in cazul in care ne-am dori sa mancam la fel ca stramosii nostri ne este, practic, imposibil pentru ca cea mai mare parte a plantelor si animalelor pe care le cosumau atunci nu mai exista in aceeasi forma in prezent si multe dintre ele au fost modificate prin incurcisari de rase sau soiuri.