Potrivit unei cercetări publicate în revista Nutrition and Diabetes, consumul de orez reîncălzit poate întârzia vârfurile de zahăr din sânge la persoanele cu diabet, ceea ce nu se întâmplă în cazul orezului proaspăt gătit.

La această concluzie s-a ajuns după ce un grup de cercetători de la Universitatea de Științe Medicale din Poznan, Polonia, a observat 32 de pacienți cu diabet de tip 1, comparându-le nivelul de zahăr din sânge după ce au consumat două mese de test diferite.

Primul fel de mâncare a fost o porție de orez proaspăt preparat, iar al doilea a fost o altă porție de orez, doar că aceasta fusese reîncălzită după 24 de ore de la preparare. Ambele feluri de mâncare erau din orez alb cu bob lung și conțineau 46 de grame de carbohidrați, singura diferență fiind că unul dintre ele fusese lăsat la rece o zi întreagă, iar celălalt nu.

Experții au descoperit că atunci când participanții au mâncat orez răcit și reîncălzit, nivelul de zahăr din sânge a fost semnificativ mai stabil, cu o creștere mai mică, precum și cu un timp mai scurt până la vârful de glucoză.

Cercetătorii explică faptul că acest lucru se întâmplă din cauza a ceva numit "amidon rezistent", deoarece orezul reîncălzit a dezvoltat mai mult amidon decât orezul proaspăt.

Potrivit bibliotecii electronice SciELO, amidonul rezistent este o fracțiune de amidon care poate rezista la digestie și rămâne intactă în tot tractul gastrointestinal.

Amidonul rezistent se digeră mai lent, ajută la echilibrarea absorbției altor carbohidrați pentru a echilibra glicemia, este bun pentru reglarea apetitului, făcându-ne să ne simțim sătui mai mult timp (un avantaj dacă doriți să slăbiți) și previne pierderile de energie, deoarece este foarte asemănător cu fibrele.

foto: shutterstock.com