Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog, a explicat pentru emisiunea "Ce se intampla, Doctore?":" Va dau doar un exemplu: untul de arahide, care se foloseste la multe preparate si sunt bolnavi care fac o criza de urticarie fara sa stie ca acel aliment e contaminat cu urme de arahide."

Deseori, aceleasi manifestari apar si din cauza intolerantei la histamina. Sa intelegem procesul. Histamina este luata, in mod normal, si din alimente. In special din branzeturi fermentate, peste sau alune. In interiorul organismului, substanta este descompusa de catre o enzima. "In cazul in care aceaste enzima este deficitara, histamina se acumuleaza in exces in organism si apar reactii pseudoalergice, confundate de multe ori cu alergii si intolerante alimentare foarte frecvente la copii", explica Ingrid Balan, medic specialist pediatru.

In copilarie, enzima poate fi distrusa pe fondul unui dezechilibru intestinal al celui mic: "Adica un dezechilbru al florei intestinale peste care se adminsitraza vaccinuri sau cure cu medicamente si antibiotice”, continua ea. Din acest motiv, trebuie sa acordati mare atentie unor simptome precum diaree sau, din contra, constipatie la copil. Daca scaunul nu este normal, evitati o perioada imunizarile si orice fel de cura cu antibiotice.

De asemenea, copilul mic incepe tarziu, dupa 1 an, diversificarea cu alimentele considerate inalt alergene.
Ingrid Balan, medic specialist pediatru: "Cel mai periculoase sunt lactatele, glutenul, albusul de ou, nucile si arahidele."

La varsta adulta, deficitul enzimatic poate aparea in special la femei intre 30 si 55 de ani. Se constata ori dupa boli gastro-intestinale ori dupa consum haotic si cronic de medicamente. Daca observati manifestari pe piele, tuse seaca sau tulburari digestive dupa ce consumati lactate, peste, arahide mergeti la medic.

Principalul tratament consta in regim alimentar. La orice varsta, vi se va recomanda sa consumati hrana proaspata. Concentratia de histamina este scazuta. Substanta este stabila la caldura si nu poate fi distrusa prin congelare, fierbere, prajire sau coacere.