Mancarurile picante

Condimentele intense precum piper negru, piper alb, ghimbir, ardei iute, usturoi crud sau ceapa cruda si mancarurile facute din ele iti pot face mai mult rau decat bine. Mai ales daca nu esti obisnuit cu mancarea picanta. Aceasta iti irita intreg sistemul digestiv, creeaza mucus si poate declansa un reflux gastroesofagian.

Cafeina

La fel ca si mancarurile picante, cafeina poate declansa refluxul gastroesofagian. Aceasta iti relaxeaza sfincterul esofagian care pastreaza ceea ce ai mancat in stomac - astfel, mancarea vine inapoi in esofag.

Sucurile carbogazoase

Probabil ai simtit si tu efectele adverse ale sucurilor carbogazoase. Balonare, digestie grea, reflux gastroesofagian – sa nu mai punem la socoteala ca nici macar nu-ti satisfac setea, din contra. Iar la un consum mai mare de bauturi racoritoare acidulate, se pot produce arsuri la stomac. 

Mancarurile bogate in grasimi saturate

Pot cauza arsuri stomacale si diaree, din cauza absorbtiei grele a grasimilor. Incearca sa-ti echilibrezi alimentatia si sa eviti pe cat posibil grasimile saturate procesate - carnatii, pateurile, uleiurile hidrogenate.

Alcoolul

Poate cauza inflamatie in stomac si, ca si cafeina, relaxeaza sfincterul esofagian, ceea ce duce la reflux gastroesofagian.  In plus, inhiba activitatea enzimelor digestive si a unor enzime metabolice, incetineste metabolismul, iar rezultatul, pe termen lung, este gastrita sau ulcerul duodenal.