Ca si in cazul semintelor de floarea-soarelui ori de dovleac, principalul element component al cojilor semintelor de pepene verde este fibra, iar samanta din interior se evidentiaza prin abundenta de substante nutritive, afirma Cristina Lafuente Gómez, dietetician si nutritionist in cadrul clinicii Alimmenta.

Potrivit acesteia, in cazul semintelor de pepene verde, 'cantitatea de magneziu (515 mg / 100 g) si de oligoelemente precum zincul (10,2 mg / 100 g) si manganul (1,6 mg / 100 g) este deosebit de relevanta'. In plus, este de remarcat aportul de proteine (28,3 g / 100 g) si de grasimi (47,4 g / 100 g), mai ales polinesaturate (28,1 g/100 g).

Ce beneficii sunt in privinta sanatatii?

Consumul de seminte de pepene verde 'este o buna modalitate de a mari cantitatea de proteine vegetale din dieta noastra'. 'Aceasta ajuta la mentinerea masei musculare, pe langa faptul ca aduce grasimi sanatoase care au capacitatea de a regla valorile colesterolului din sange', subliniaza expertul.

Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, semintele de pepene verde constituie o sursa importanta de minerale precum magneziul, dat fiind faptul ca o cana (108 grame) contine 556 miligrame de magneziu. Acesta este foarte bun pentru sportivi, in sprijinul contractiei musculare, iar zincul contribuie la 'buna functionare a sistemului imunitar', explica Cristina Lafuente Gómez.

Specialistul mentioneaza insa si un inconvenient, in sensul ca semintele de pepene verde se digera greu. De aceea, ar trebui sa se consume 'o mana' de seminte pe saptamana. Pentru a se evita tulburarile gastrice, nutritionistul mai recomanda ca semintele de pepene verde sa fie consumate dupa ce sunt uscate in cuptor si maruntite. Daca sunt decojite, se pierde aportul de fibre, pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le recomanda pentru o functie intestinala corecta.

Reteta pe baza de seminte de pepene verde - pentru 4 persoane

  • 60 g rucola
  • 400 g pepene verde (pulpa)
  • o lingura de seminte de pepene verde prajite si maruntite
  • 40 g branza feta
  • o lingura de busuioc
  • 3 linguri de ulei de masline virgin extra
  • o lingura de crema de otet balsamic
  • un varf de sare

Mod de preparare:
Se taie pepenele si se scot semintele, care se spala. Apoi, semintele se tin la inmuiat in apa sarata timp de doua ore, dupa care se scot si se indeparteaza apa de pe ele cu o hartie absorbanta. Se pun pe o tava unsa cu ulei de masline, astfel incat sa se formeze un singur strat de seminte. Se pune tava in cuptor, incalzit in prealabil, la 165 grade Celsius.

Dupa 40 de minute se mareste temperatura pana la 175 grade Celsius, iar dupa alte 15 minute se scoate tava din cuptor. Semintele se lasa sa se raceasca pe o hartie absorbanta. Se amesteca frunzele de rucola cu bucatele de pepene verde si cu branza feta. Se adauga semintele taiate marunt, se pune ulei de masline virgin si, la sfarsit, crema balsamica