Salata bulgareasca, salata cu ton, ciorba de burta, ciorba de vacuta, supa de pui cu taitei, pizza cu carne, shaorma, snitelul de pui cu cartofi prajiti, carnea de porc la gratar cu cartofi prajiti si tocanita sunt mancarurile preferate ale romanilor cand vine vorba de iesirea la restaurant.

Din nefericire, felurile mai sanatoase nu sunt tocmai de gusturile lor, asa ca nu ramane de facut altceva decat sa de adaptat retetele pentru ca produsele din meniu sa fie mai bune pentru organism. 

Cum le poti face mai sanatoase? Sfaturi de la bucatarii UFS

Pentru salata bulgareasca, bucatarii pot folosi branza degresata si ulei de masline pentru dressing, in loc de ulei de floarea-soarelui. Legumele utilizate trebuie sa fie cat mai proaspete. Ouale proaspete trebuie fierte tari, iar sunca presata poate fi inlocuita cu piept de pui. 

 La salata cu ton, este indicat ca tonul sa fie maruntit in apa, nu in ulei, legumele sa fie cat mai proaspete, iar dressingul sa contina iaurt degresat ori maioneza light. 

Ciorba de burta trebuie preparata folosind burta curatata bine, fara bucati de grasime, iar carnea folosita pentru supa trebuie sa fie rosie, fara grasime, preferabil de vitel, si nu de vita. Pentru a reduce din caloriile dintr-o portie, poate fi folosita smantana degresata. Pentru un plus de vitamine, legumele trebuie sa fie cat mai proaspete, si pregatite prin inabusire sau fierte, nu calite. 

Pentru ciorba de vacuta, bucaatarii pot folosi carne rosie slaba, fara bucati de grasime, de vitel, nu de vita, si smantana degresata. Atat pentru ciorba de vacuta, cat si pentru supa de pui cu taitei, legumele proaspete pot  fi inabusite ori fierte. Taieteii pot fi preparati in-house.

La pizza cu carne, se recomanda folosirea carnii slabe, evitarea mezelurilor si oferirea optiunii unui blat din faina integrala.  Shaorma poate deveni ceva mai sanatoasa prin folosirea carnii slabe de pui si a maionezei light, iar cartofii pot fi copti la cuptor, si nu prajiti. 

Snitelul de pui poate fi pregatit la cuptor si nu prajit, iar pentru a spori savoarea, inainte de gatire, carnea poate fi data cu mirodenii si unsa cu putin ulei de masline. Carnea de porc la gratar ar trebui pregatita cu carne fara grasime. Cartofii pentru garnitura pot fi pusi la cuptor, ori inlocuiti cu legume la abur sau salate. De asemenea, preparatele pot fi insotite de sosuri usoare, care sporesc savoarea preparatului.

Pentru tocanite este indicat sa se utilizeze carne slaba, de pui sau vitel, iar ingredientele sa nu fie prajite in ulei, ci inabusite.