"Hamburgerul de quinoa pare a fi o optiune buna atunci cand se cauta o alternativa la carne", a declarat pentru AFP chef Gaston Acurio, care a asigurat gastronomiei peruane un loc de prim rang pe harta lumii.

In restaurantele sale din Lima, dintre care cel mai celebru este Astrid & Gaston, hamburgerul vegetarian castiga teren, incet, dar sigur, in fata carnii, chiar daca friptura in sange ramane regele de necontestat al localurilor de alimentatie publica.

Gaston Acurio propune doua retete, una fiind o crocheta de quinoa pane, cu linte, sfecla si iaurt, peste care se toarna chutney de mango, si cealalta, cu broccoli si quinoa, marinat cu salata, sos de wasabi, crema de usturoi si solzi de ceapa. Placerea gustativa este indiscutabila, insa consumul ramane redus in comparatie cu hamburgerii cu carne care se vand in restaurantul sau Papacho's.

"Vindem lunar 16.500 de hamburgeri cu carne, fata de numai 300 de quinoa", a declarat Diego Alcantara, seful restaurantului. "Am mizat pe quinoa fiindca avem tot mai multi clienti care vin la noi, dar nu consuma carne", adauga el.

Quinoa, aliment cunoscut ca "grauntele de aur al incasilor" pentru originea sa andina si proprietatile sale energizante, mai are un drum lung de parcurs pana sa inlocuiasca hamburgerii cu carne care se vand in unitatile de tip fast food.

Raportul OMS nu prevede abandonarea totala a consumului de carne rosie, insa permite deschiderea unei noi cai pentru regimuri alimentare mai sanatoase. Potrivit chef Acurio, consumul de quinoa ar putea ajuta la crearea unui echilibru cu consumul de carne rosie, intr-o lume care sa respecte mediul. Quinoa poate fi un instrument delicios care sa deschida un spatiu unde intreaga lume vegetala sa poata fi consumata ca hamburger, mai spune specialistul in gastronomie.

Ignacio Medina, critic gastronomic la cotidianului spaniol El Pais, este de parere insa ca legumele nu sunt total lipsite de pericole. "Quinoa poate fi o alternativa, cu acest lucru sunt de acord, este un aliment foarte nutritiv, dar a fost introdus pe coasta peruana unde nu fusese cultivat niciodata si unde s-au folosit erbicide si fumigatii", avertizeaza el. "In legume exista si cantitati mari de substante toxice. Toate alimentele sunt potential daunatoare. OMS ar trebui sa inceapa sa vorbeasca de regimuri si de echilibru. Nu exista inlocuitor pentru niciun aliment si trebuie sa fie un echilibru", arata specialistul.

"Va puteti imagina un hamburger de quinoa intr-un McDonald's? De ce nu? Acum 30 de ani nimeni nu ar fi crezut ca un asemenea restaurant s-ar putea deschide la Moscova", a declarat pentru AFP chef-ul peruan Emmanuel Piqueras la New York, unde prezinta un program culinar la un post TV hispanic. El este de parere ca "provocarea este schimbarea putin cate putin a proastelor obiceiuri alimentare pentru ca un dependent de hamburgeri cu carne grasa si in sange sa poata simti aceeasi satisfactie cu un hamburger de quinoa cu seminte si nuci", incheie el