Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.

"Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane redus din punct de vedere statistic, insa acest risc creste odata cu cantitatea de astfel de carne consumata", a explicat dr. Kurt Straif, din Programului de monografii derulat in cadrul IARC.

Carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept "carcinogen probabil". Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea carnii rosii in grupa 2 de risc oncologic reflecta existenta unor "dovezi limitate" ca poate provoca afectiuni oncologice.

In cadrul acestui raport IARC a identificat in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas


Ce carne si in ce cantitati poti consuma in siguranta


Specialistii recomanda consumul de mezeluri si carne in cantitati mici.

Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne rosie pe saptamana si "foarte putine sau zero" produse procesate (carnati, salam, pateu si alte mezeluri). Ideal ar fi totusi sa nu se consume mai mult de 300 de grame de carne rosie pe saptamana.

Dr. Dominique Bessette de la INCA adauga ca cele 500 de grame de carne pe saptamana ar trebui impartite in portii care sa nu depaseasca 70-100 de grame. Insa mezelurile "nu ar trebui sa reprezinte un aliment zilnic".

PE PRO TV PLUS POȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE