Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.

"Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane redus din punct de vedere statistic, insa acest risc creste odata cu cantitatea de astfel de carne consumata", a explicat dr. Kurt Straif, conducatorul Programului de monografii derulat in cadrul IARC.

Carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept "carcinogen probabil". Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea carnii rosii in grupa 2 de risc oncologic reflecta existenta unor "dovezi limitate" ca poate provoca afectiuni oncologice.

In cadrul acestui raport IARC a identificat in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.

Dietele monoalimetare bazate pe carne pot fi daunatoare
Seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, atrage atentia ca regimurile monoalimentare bazate pe carne pot fi daunatoare.

"Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat luni Olsavszky, la Senat.

Seful Biroului OMS pentru Romania a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.

"Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare", a adaugat Olsavszky.

Ce carne si in ce cantitati poti consuma in siguranta
Specialistii recomanda consumul de mezeluri si carne in cantitati mici, ca urmare a evaluarii publicate luni de Centrul international de cercetari asupra cancerului (CIRC), parte a Organizatiei mondiale a sanatatii (OMS), care arata ca mezelurile sunt cancerigene si carnea (cu exceptia celei de pui si a altor pasari) ar putea fi la fel de nociva.

Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne rosie pe saptamana si "foarte putine sau zero" produse procesate (carnati, salam, pateu si alte mezeluri). Ideal ar fi totusi sa nu se consume mai mult de 300 de grame de carne rosie pe saptamana.

Dr. Dominique Bessette de la INCa adauga ca cele 500 de grame de carne pe saptamana ar trebui impartite in portii care sa nu depaseasca 70-100 de grame. Insa mezelurile "nu ar trebui sa reprezinte un aliment zilnic", adauga ea.