Exista o zicala americana care spune “An apple a day keeps the doctor away” sau “Un mar pe zi tine doctorul departe”. Noi credem ca e nevoie de mai mult de atat pentru a fi pregatit sa infrunti orice virus cu un sistem imunitar bine pus la punct.

Pe langa cele cateva portii de fructe si legume proaspete pe zi, ai nevoie si de acele superalimente care tin scutul tau impotriva bolilor pregatit de lupta. Iata ce sa ai mereu la indemana pentru a gati si ce retete poti incerca pentru a-ti intari imunitatea.

Iaurt

Probioticele din iaurt sunt de mare ajutor in sanatatea sistemului digestiv si nu numai. Un studiu facut de Universitatea din Viena a demonstrat ca un aport zilnic de 200g de iaurt s-a dovedit eficient si in cresterea imunitatii. Pentru un maxim de efect ar trebui sa consumi iaurtul simplu. Noi iti propunem si o varianta gustoasa in care sa il combini cu fructe pentru desert.

Usturoi

Este arma ideala impotriva inamicilor care ne ataca sistemul imunitar. Usturoiul contine alicina, acel compus minune care lupta impotriva infectiilor si bacteriilor. Cercetatorii britanici au analizat proprietatile benefice intr-un studiu facut pe 146 de subiecti care au primit fie pilule placebo, fie pastille cu extract de usturoi timp de 12 saptamani. In cazul celor care au luat pilule cu ustuori s-a dovedit ca riscul unei raceli a scazut cu doua treimi. Doza optima este de doi catei de usturoi cruzi pe zi si, ori de cate ori poti, e bine sa adaugi ustuori in retetele tale. Noi iti dam trei idei pentru meniu.

Supa de pui

Cercetatorii de la Universitatea din Nebraska au testat proprietatile curatorii a 13 feluri de supa si au decis ca numai ceai de pui cu taitei are capacitatea de a bloca migratia celulelor albe responsabile pentru inflamatii. Motivatia? Amino acidul cisteina eliberat de carnea de pui in timpul gatirii are acelasi efect cu medicamentele care contin acetilcisteina folosite in tratarea bronsitelor. Daca mai adaugi in supa si alte ingredinente cu potential bun poti face din ea cel mai bun medicament impotriva racelilor.

Peste si crustacee

Somonul si heringul sunt bogate in Omega3 care are puterea de a reduce inflamatiile si de a proteja plamanii impotriva infectiilor respiratorii. Pe de alta parte, scocile, homarii sau crabii au din belsug seleniu care ajuta celulele albe din corp sa produca citochine - proteine care ne ajuta sa eliminam mai repede virusii din organism. Doza optima este de cel putin doua portii pe saptamana.

Ciuperci

De multe secole medicina traditionala lauda ciupercile pentru puterea lor asupra imunitatii. Explicatia a fost data de cercetatorii Universitatii din Istanbul care au aratat ca banalele ciuperci sunt bogate in beta-glucan, care poate mima asupra organismului o invazie cu agenti patogeni, astfel incat organsimul sa lupte sa isi dezvolte anticorpi. Folosete-le in sosuri de paste, in omlete sau ca topping pentru pizza. Noi mai avem doua idei care ar putea sa iti fie pe plac.