Calciul joaca un rol important pentru  oasele si dintii nostri. Ajuta la o buna functionare a muschilor si nu este ceva pe care organismul nostru sa si-l poata produce. Deci tine de obligatia noastra sa il introducem in alimentatie.
Oasele si dintii absorb 99% din cantitatea de calciu din organismul nostru, restul de 1% gasindu-se in sange, muschi si alte parti ale corpului. Daca corpul tau nu poate sa ia suficient calciu din mancarea pe care o mananci, o sa apeleze la cantitatea din oasele tale, furand de fapt din puterea lor. O deficienta de calciu poate sa duca la osteoporoza , deci pe toata durata vietii, indiferent de varsta, este esential sa aduci corpului tau cantitatea de calciu necesara.


Cantitatea de calciu recomandata adultilor este de 1000 de miligrame pe zi, iar pentru persoanele de peste 50 de ani este de 1200 de miligrame.


Cele mai bune surse de calciu sunt lactatele. Doar o cana de lapte sau un pahar de iaurt contin 300 de miligrame de calciu. Legumele cu frunze verzi sunt si bogate in calciu si sarace in calorii. O ceasca de spanac contine aproape 250 de miligrame de calciu, in timp ce o cana de varza contine 100 de miligrame. Alte surse excelente de calciu sunt conservele cu sardine, cu somon, alunele, boabele de fasole alba, mazare sau tofu.


In continuare sunt cateva moduri usoare de a mari cantitatea de calciu din organismul tau:


1. Adauga fasole in supe, ardei si felurile de mancare cu paste.
2. Razuieste branza grasa peste supe sau salate.
3. Bucura-te de o bautura preparata cu iaurt.
4. Foloseste lapte in loc de apa in supe, mancare, sosuri sau dressinguri pentru salate.
5. Adauga lapte in ceaiul sau cafeaua pe care le bei dimineata.
6. Introdu seminte in alimentatia zilnica: seminte de chia, seminte de susan.
7. Mesteca niste nuci intr-un pahar de iaurt pentru o gustare.
8. Adauga legumele cu frunze in preparatele care se coc, ca de exemplu in lasagna.
9. Cumpara sucuri si cereale bogate in calciu.
10. Bea lapte degresat in loc de apa minerala la pranz.
11. Mananca fulgi de ovaz inmuiati in lapte la micul dejun.
12. Mananca broccoli crocant in loc de cipsuri.
13. Adauga iaurt bogat in grasimi in preparatele care au nevoie de frisca.
14. Mananca la desert budinca facuta de tine cu lapte degresat.
15. Ia un supliment, disponibil in capsule sau tablete gumate.

Sursa: sparkpeople.com