Ingrediente:

4 bucati de piept de rata (112-140 de grame)

sare grunjoasa

Pentru sos:

½ cana vin alb

1 ½ cani supa de pui

4 linguri unt

¼ cana suc de portocala

1 lingura coaja de portocala

Piper negru, dupa gust

Mod de preparare:

Tamponeaza pieptul de rata cu un prosop de hartie. Cu ajutorul unui cutit ascutit, cresteaza usor pielea si grasimea pieptului de rata, fara sa tai carnea.

Asezoneaza carnea cu sare (mai multa pe partea cu pielea, mai putina pe cealalta parte).

Pune bucatile de piept de rata, cu pielea in jos, intr-o tigaie rece. Pune tigaia pe aragaz, la foc mic. Poti folosi si o alta tigaie pe care sa o asezi peste, pentru a aplatiza usor carnea.

Dupa 5 minute, grasimea de pe rata va incepe sa se topeasca. Lasa carnea sa se gateasca timp de circa 15 minute. Daca ai un termometru de carnea, temperatura necesara din interiorul pieptului ar trebui sa ajunga la circa 52 de grade Celsius.

Da focul mai tare si mai lasa rata sa se gateasca inca un minut, sa se formeze o crusta aurie pe piele. Intoarce pieptul de rata si lasa-l sa se mai gateasca intre 2 si 7 minute, in functie de cat de bine facut iti doresti sa fie. Scoate bucatile de piept de rata din tigaie si aseaza-le pe un tocator de lemn. Lasa-le sa se “odihneasca” timp de cateva minute.

Poti transforma grasimea din tigaie intr-un sos delicios. Incepe prin a turna in tigaia incinsa vin alb. Cu o lingura de lemn, desprinde bucatile de carne sau de grasime ramase pe fundul tigaii. Lasa vinul sa scada. Adauga supa de pui si lasa totul la scazut, pana rezulta un sos bine inchegat. Ia-l de pe foc si adauga unt. Amesteca totul si asezoneaza sosul cu zeama de lamaie, sare si piper. Serveste-l cu pieptul de rata feliat.