Acest lucru se datorează faptului că, lăsând pulpa fructului neacoperită, este mai probabil ca aceasta să fie contaminată. 

"Fructul are o protecție naturală, care este coaja, iar în momentul în care îl deschidem și îl tăiem, contaminăm pulpa. De aici începe proliferarea microorganismelor care ne pot otrăvi", spune Lluís Riera, director tehnic și tehnolog de alimente la firma de consultanță SAIA.

Pepenele roșu și pepenele galben, ca toate celelalte fructe, pot dezvolta orice agent patogen prezent în solul în care au fost plantate, de la Escherichia coli (E.coli) și Listeria monocytogenes, până la Salmonella. 

"Chiar dacă unele fructe au fost spălate, ele au trecut prin multe suprafețe și mâini diferite. Este normal ca ei să fie contaminați în exterior", spune Robles.

Fructele apoase sunt mai predispuse la contaminare, în timp ce fructele acide, cum ar fi citricele, sunt mai greu de contaminat. 

"Pielea pepenilor verzi și a pepenilor galbeni este mai groasă tocmai din acest motiv", explică Riera. Pe măsură ce cresc în contact cu solul, sunt expuse la mai multe microorganisme și dezvoltă o coajă mai dură și mai rezistentă pentru a-și proteja pulpa.

Există un singur mod de a cumpăra fructe tăiate mai mult sau mai puțin sigur. La magazinul de unde îl cumpărați, acesta trebuie păstrat la rece, iar eticheta trebuie să indice data și ora la care a fost tăiat. "Dacă atunci când ajungem la supermarket găsim fructele tăiate la temperatura camerei, iar pe etichetă este indicat doar prețul, omițând datele de conservare, cel mai bine ar fi să nu le luăm", recomandă Riera.