Fie că ții tot Postul Mare, fie că respecți doar miercurea și vinerea și Săptămâna Mare, ai nevoie de varietate în alimentație. Chiar dacă perioada de post înseamnă să te abții de la produse de origine animală, nu înseamnă că nu te poți delecta cu niște chiftele gustoase. Iar cu această rețetă de chiftele mănăstirești nici nu îți vei da seama că sunt de post și s-ar putea să îți faci un obicei din a le perpara, chiar și în perioadele în care mănânci „de dulce”. 

Cum faci chiftele mănăstirești, de post

Gătite mai mereu în mănăstirile de maici și călugări, rețeta de chiftele de post are ca ingredient principal fasolea. Rezultatul este atât de gustos încât chiar și cei care nu se dau în vânt după această legumă le vor aprecia.

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 gr de fasole uscată, 3 felii de pâine, 150 ml ulei, 2 cepe, o căpățână de usturoi, un morcov, un păstârnac, mărar, pătrunjel, cimbru, sare, 50 gr de făină și 2 frunze de dafin.

Fasolea pusă la înmuiat cu o seară înainte se fierbe bine, până se înmoaie. Când a doua apă de la fasole începe să clocoteasck, adaugi în ea toate celelalte legume, spălate și curățate, dar și frunzele de dafin și o linguriță de sare.

Când totul este fiert, legumele se scurg și se pasează sau se dau prin blender; se adaugă apoi feliile de pâine (înmuiate mai întâi în apa în care au fiert legumele, verdeața tocată, cimbrul și usturoiul pisat și se amestecă totul până se omogenizează.

Formează chifteluțele la dimensiunea pe care o preferi și trece-le prin făină, iar apoi le pui la prăjit în ulei încins. Când s-au rumenit, chifteluțele se scot pe un pat din hârtie de bucătărie, pentru a absorbi surplusul de ulei, iar apoi se servesc calde.