Chiar si asa, sunt cateva trucuri pe care ar trebuie sa le stii pentru a ii scoate la iveala toate proprietatile. Le-am pus cap la cap pentru tine si ti le prezentam, pe rand, mai jos.

1. Trebuie sa stii proportia exacta dintre carne si grasime

Nu conteaza ce tip de carne folosesti sau ce reteta vrei sa faci (indiferent ca ne referim la sos bolognese sau la burgeri), tot ce trebuie sa stii este ca nu toata carnea tocata este facuta in acelasi mod. Pentru burgeri, iti recomandam sa optezi pentru carnea de vita (80% carne, 20% grasime), in timp ce la chiftele sau la sosul bolognese credem ca cea mai buna proportie este 50% carne de vita, 50% carne de porc (carnea de porc fiind mai grasa, are rolul de a echilibra proportiile de carne - grasime).

2. Pulpele reprezinta cea mai buna alegere pentru carnea tocata de pui sau de carne

Daca trebuie sa folosesti in vreo reteta carnea tocata de pui sau de curcan, alege-o tot timpul pe cea facuta din pulpe (fie ele superioare sau inferioare). Recomandarea noastra este sa mergi la macelarie si sa ceri macelarului sa-ti toace exact aceste bucati, deoarece ele contin cea mai mare cantitate de grasime si de colagen. Poti spori cantitatea de grasime cerand macelarului sa adauge si ceva piele de pui in plus.

3. Pentru burgeri de curcan mai suculenti, foloseste pesmet inmuiat in lapte

Carnea tocata de curcan se poate usca foarte usor cand se gateste. Cea mai buna modalitate de a evita acest lucru este sa o combini cu pesmet inmuiat in lapte sau in iaurt grecesc. Este recomandat ca dupa ce formezi chiftele de burger si le rumenesti pe gratar sau in tigaie, sa le lasi putin si la cuptor.

4. Pune cat mai putin mana pe carnea tocata

Fie ca faci burgeri, chiftele sau pregatesti budinca de carne, incearca sa pui cat mai putin posibil mana pe carnea tocata. Cand carnea tocata este manevrata prea mult, are tendinta sa devina prea tare.

5. Poti folosi aceeasi tehnica pentru rumenire pentru orice tip de carne tocata

Daca trebuie sa rumenesti carnea tocata in tigaie, foloseste urmatoarea tehnica: adauga carnea in tigaia fierbinte, la foc mediu spre iute. Las-o cateva minute pana incepe sa devina usor crocanta, cat sa o poti rupe cu o lingura de lemn. Amesteca pana cand carnea se rumeneste si se gateste uniform. Este o tehnica universal valabila, indiferent ca gatesti carne tocata de vita, de porc, de pui sau de miel.