Cercetatorii britanici care au alcatuit clasamentul celor 125 de tari au pornit de la ideea ca in fiecare zi unul din opt oameni nu are ce pune pe masa, desi exista resurse de mancare la nivel mondial cat sa ajunga pentru toti. Insa, in timp ce unii au suficient cat sa arunce la gunoi, milioane de oameni sunt in pragul foamei.

Topul Oxfam este primul de acest fel si dezvaluie si cat de dificil este sa iti procuri o masa in functie de tara in care locuiesti.

Daca Olanda e pe primul loc, Franta si Elvetia completeaza podiumul tarilor in care poti manca bine si santaos si in care exista suficiente resurse de hrana proaspata, la care oamenii au acces la preturi rezonabile, unde rata celor care sufera de subnutritie este mica sau inexistenta.

De altfel, in top 20 se regasesc aproape numai tari europene, cu o mica exceptie: pe locul 8 se afla Australia. Statele Unite, Canada sau Marea Britanie lipsesc din elita tarilor unde se poate manca sanatos, un rol important jucandu-l si numarul celor care sufera de obezitate sau diabet. La polul opus, pe lista tarilor unde hrana este o problema zilnica pentru locuitori se afla Ciad, Etiopia, Angola, Madagascar si Yemen.