Foto: Privileg Catering

Firmele de catering se straduiesc din greu sa ii faca pe romani sa renunte la sirul de mancaruri care mai de care mai grase din noaptea nuntii. Ei vin cu propuneri ceva mai usoare, mai sanatoase si mai pe gustul tuturor. Desi un cuplu tanar ar crede ca meniul traditional este singurul care poate multumi pe toata lumea, noile tendinte in materie de meniuri de nunta sustin exact contrariul.

„Noi trebuie sa ne incurajam clientii sa aleaga altceva, pentru ca tind foarte mult catre ce doreste familia, meniul traditional cu cat mai multa carne, cat mai bogata. Sa fie si ceva mai usor. Meniu traditional este foarte greu si toata lumea se resimte dupa nunta.”, ne-a declarat un reprezentant al hotelului de 4 stele Caro

Accentul este pus din ce in ce mai mult pe prima masa a serii: „Gustarea este un element important in meniu pentru ca deschide evenimentul. Si cum prima impresie se formeaza in primele minute, aceasta trebuie sa arate bine din punct de vedere vizual si organoleptic”, ne-a explicat Oana Parfenie, marketing manager al hotelului Best Western Plus

Pentru desert, candy bar-urile au devenit nelipsite din meniurile de nunta, iar pentru cei care isi doresc o nunta mai rafinata, platourile cu branzeturi sunt optiunea cea mai potrivita.


Care sunt noile tendinte pentru meniurile de nunti

1. Meniurile fusion

Pentru ca sarmalutele sunt greu de exclus din meniu, restaurantele propun pentru cei care vor sa se casatoreasca un mix intre mancarea traditionala romaneasca si cea internationala.

„Printre sarmalute si friptura, se pot servi meniuri libaneze, orientale, frantuzesti sau italiene, in functie de dorintele mirilor”, ne-a spus reprezentanta Privileg Catering, firma furnizoare a Casei Regale a Romaniei si cea care a realizat meniul de nunta al Elenei Basescu. Fructele de mare, vita argentiniana sau meniurile asiatice fac masa buna alaturi de bucatele romanesti, se pare.

Si servirea mancarurilor poate fi diferita – ca sa nu stea toata noaptea la masa in asteptarea mancarii, invitatii pot fi chemati afara, intr-o gradina, unde pot incerca un purcelus de lapte sau un berbecut la protap.

2. Meniurile vegetariene

Persoanele care au renuntat la carne par sa fie cele mai nefericite la nuntile romanesti. Tocmai de aceea, restaurantele cauta sa includa in meniurile lor si mancaruri speciale pentru ei. 

”Am avut si nunti cu 50% meniuri vegetariene sau lacto-ovo-vegetariene.”, ne-a spus reprezentanta Celebration Group. Chiar daca nu foarte multi miri isi pun inca problema unui astfel de meniu, daca e sa ne luam dupa trendurile culinare, meniurile vegetariene de la nunti vor fi in curand un must-have.

3. Meniurile a la carte

Din punct de vedere financiar, meniurile de nunta le dau batai mari de cap mirilor pentru ca numarul portiilor platite este fix. Astfel, fie ca invitatii ajung sau nu, sau ca pleaca mai devreme, mirii tot scot bani din buzunar.  

Hotelul Marshal Garden din Bucuresti vine cu o propunere noua: meniuri a la carte, care le permite invitatilor sa plateasca fix ce isi doresc sa manance si, mai ales, cat. Avantajos atat pentru miri, cat si pentru invitati.

4. Bufetul suedez

Probabil cea mai buna optiune pentru persoanele care isi doresc o nunta reusita. Nu doar ca le ridica invitatii de pe scaune, dar cu un astfel de meniu, acestia pot manca mult mai diversificat si fix ce isi doresc, cand doresc. Un astfel de meniu poate cuprinde toate tipurile de carne si satisface toate gusturile.

Dana Rogoz a ales acest tip de meniu de la Quatro Stagioni si s-a aratat mai mult decat incantata: „Nu a fost un meniu “clasic” de nunta, iar prin faptul ca a fost bufet, fiecare se ducea sa manance cand isi dorea si ce dorea; in felul acesta nu mai existau acele pauze de dans, in care vine mancarea la mese si toata lumea se duce sa manance”.

5. Meniul arhaic

Cei mai buni bucatari din lume ai momentului ceasul inapoi si mizeaza pe meniuri vintage, adica pe ceea ce era de bun gust si placut la miros acum cateva zeci sau sute de ani. Ei reinterpreteaza retete si le dau un gust nou, dar la fel de intens ca pe vremea bunicilor. Acest trend a prins deja contur si in Romania, chiar si la nunti.

 

"Eu practic bucataria arhaica pe care o reinterpretez. Am fost invitata sa gatesc la nunti organizate de prieteni fie in cadru restrans, fie la palat, fie la o casa de vanatoare. De la o nunta de romani nu pot lipsi sarmalele. Eu pregatesc pentru ocazii speciale sarmale dezvelite cu hribi si ghebe servite cu mamaliga cu Arome de Provence. Sarmalele sunt coapte traditional in vas de lut si apoi dezvelite de foile de varza murata. Mamaliga o fac vartoasa, in tuci, o rulez cu sucitorul, ii dau aroma de Provence si-apoi intra cateva minute in cuptor cat sa prinda crusta. Si uite cum mamaliga se plimba prin Balcani, ajunge in Provence, devine polenta. Despre asta-i vorba in bucataria arhaica”, ne-a explicat Claudia Romana Rista de la Rista de bucate.