La noi nu se simte grandoarea sarbatorii de Sf. Patrick asa cum o traiesc irlandezii, britanicii sau americanii. Sfantul, care este patronul spiritual al Irlandei - cel care i-a convertit la crestinism, e celebrat pe 17 martie in comunitatile irlandeze din toata lumea.

Petrecerile irlandeze sunt extrem de verzi pentru ca simbolurile acestei sarbatori sunt trifoiul si spiridusii. Nu te speria, nu te trimitem la o petrecere pentru copii, insa propunerile noastre vor fi si ele in ton cu verdele vedeta al acestei sarbatori.

Gandeste verde!

Adica, imbraca toata casa in aceasta culoare a primaverii. Foloseste din plin imaginea trifoiului, fete de masa si vesela verzi si baloane in aceeasi nuanta. Daca vrei sa fii in tema pana la capat, fa rost si de o piatra pe care invitatii sa o sarute pentru a le aduce noroc. Legenda spune ca o piatra fermecata se afla la Castelul Blarney din Irlanda, iar sarutarea ei iti aduce darul de a vorbi frumos si convingator. Daca bugetul iti permite, cumpara si un set de luminite sau lumanari verzi care sa decoreze interiorul.

Delicii verzi pe masa

Frumusetea unei petreceri sta, de fapt, in felurile de mancare din care veti gusta. Tema ramane la fel de verde, iar orice leguma in aceasta culoare iti va fi de ajutor. Gateste cu broccoli, fasole verde, spanac, fenicul sau avocado si vei colora imediat meniul. Te poti baza si pe bolurile cu salata verde, inghetata cu menta sau fistic. Si chiar daca alegi alte feluri de mancare, incearca sa le colorezi in verde, folosind acolo unde e posibil colorant alimentar.

Oricum, meniul poate fi adaptat si poate include feluri de mancare traditionale irlandeze: paine facuta in casa cu bicarbonat de sodiu in loc de drojdie, tocanita irlandeza cu vita sau miel sau sufleuri cu legume.

Bere si whisky

Gustul Irlandei se simte cel mai bine in bauturile pe care le vei pune in fata invitatilor. Se spune ca whiskyul irlandez este printre cele mai vechi din lume. Se distinge de cel scotian prin gustul mai putin afumat. Daca reusesti, cumpara o sticla de Tullamore sau Bushmills, doua dintre marcile de renume ale Irlandei. Completeaza lista de bauturi cu o bere Guinness, un alt simbol iralndez.

Bineinteles ca poti veni si cu inventii noi de cocktailuri colorate in verde sau macar decorate cu felii de lime si frunze de menta. Cel mai important este, insa, toastul pe care il tineti. In traditia irlandeza acesta este facut in versuri, asa ca pregateste-te de un adevarat recital de poezii haioase.

Chefuieste in oras

Daca nu ai chef sa faci deranj mare acasa, poti sa te distrezi cu prietenii in oras. Ziua Irlandei e sarbatorita si in Bucuresti, in Centrul Vechi. La intersectia Lipscani cu Smardan vei vedea pe 17 martie o mini-parada cu tobe si cimpoaie, dansuri traditionale irlandeze si muzica medievala sau irish-punk.

Tags: petreceri, bere