De foarte multe ori, retetele precizeaza la final ca manacrea trebuie lasata sa se racoreasca inainte sa fie servita. Pare putin ciudat de vreme ce o mancare fierbinte arata intotdeauna apetisant. De cealalta parte, o farfurie cu mancare rece nu ne-ar tenta sa o gustam.

Karel Talavera Pérez, profesor de medicina moleculara la Universitatea Leuven din Belgia, spune in The Guardian ca studiile care au analizat impulsurile electrice transmise de terminatiile nervoase de pe limba au demonstrat ca perceptia gustului scade daca temperatura mancarii este de peste 35C. Explicatia sta in faptul ca papilele gustative vor detecta in mancarea fierbinte mai intai un dusman si nu vor mai avea cum sa sesizeze aromele placute.

Un studiu publicat in 2005 in Journal of Sensory Studies a descoperit ca temperatura de servire a branzei cheddar schimba felul in care ii percepem gustul. O felie de cheddar la 21C va fi mai amara decat una servita la 5C. Astfel de diferente pot fi sesizate si in cazul altor alimente sau bauturi. De exemplu, sunca este mai sarata cand e rece si mai savuroasa cand e incalzita. Berea devine mai amara la gust daca e calda, in comparatie cu o halba de bere rece.

Cercetatorii au mai descoperit ca temperatura de la nivelul cavitatii bucale are si ea o influenta asupra gustului. Un studiu publicat in iunie 2013 a descoperit ca daca mananci imediat dupa ce ai baut apa rece, acest lucru va scadea perceptia aromelor dulci, a ciocolatei sau a texturilor cremoase.

Sursa: The Guardian