Degustarile de bere nu sunt la fel de faimoase ca suratele lor cu vinuri. Mai rar ai sa auzi pe cineva ca merge sa incerce cateva gusturi noi de bere. In mare parte pentru ca multi cred ca berea se rezuma la blonda si bruna, asadar ce ar mai fi de degustat? Totusi, poti transforma seara cu prietenii intr-o experienta pe care sa nu o uitati prea curand.

E nevoie de 4, maxim 10 prieteni daca vrei ca petrecerea sa nu se transforme intr-un haos si de o singura regula de urmat : cat mai multe sortimente de bere buna. Doamnele sunt primite si ele in grup pentru ca, uneori pot fi bautori mai fini decat un barbat.

Pregateste-te de un maraton de baut bere pentru ca spre deosebire de degustarile de vin, la cele de bere, paharul se bea pana la fund.

Ce bere trebuie sa cumperi?

Stocurile de bere pe care trebuie sa le pregatesti pentru o astfel de petrecere tin cont de numarul de invitati, dar si de tema petrecerii. De exemplu, poate fi un party cu bere germana, unul cu bere belgiana, bere neagra sau numai bere pils, bere condimentata cu diverse arome sau bere romaneasca. Atunci sortimentele trebuie sa respecte tara de origine sau tema petrecerii.

In al doilea rand trebuie sa tii cont de experienta invitatilor in ce priveste halbele cu bere. Daca sunt "incepatori", nu e cazul sa le pui pe masa bere bruna sau bere cu mult alcool. La jumatatea petrecerii vor renunta la degustare. Daca vrei sa ii pui, totusi, la incercare, lasa sortimentele mai tari la final.

Daca vrei sa mai scazi din factura, poti sa imparti lista de cumparaturi intre prieteni si sa ii rogi sa aduca fiecare cate doua sticle de bere, din doua tipuri diferite. Si nu va fi o lista scurta pentru ca e indicat sa servesti intre 6 si 12 tipuri de bere si sa ai si cateva sticle extra pentru cei care mai vor.

Pune berea la rece si pregateste paharele

Temperatura la care este berea in momentul in care o pui in pahare poate altera gustul ei. Asadar, trebuie sa o tii la rece pana inainte de servire. Si cum fiecare bere are o anumita temperatura potrivita, ar fi bine sa pui o vorba buna si pe la frigiderele vecinilor.

Berea lager (berea germana cu drojdie de fermentatie la temperaturi joase) si berile mai slabe se beau la 3-10 grade Celsius. In schimb, berile belgiene sunt mai bune la temperatura “de pivnita”, adica pe la 10-15 grade Celsius. Berile tari si unele dintre berile negre sunt bune la 12-15 grade Celsius. De obicei cu cat e mai tare, cu atat trebuie sa fie mai calda.

Paharul in care se bea berea conteaza la fel de mult ca temperatura. Ar trebui sa ai pregatite pahare speciale pentru fiecare tip de bere in parte, dar pentru ca investitia este costisitoare poti folosi paharele pe care le ai in casa. Important este sa fie de sticla, cu gura larga, curate si uscate. Poti folosi chiar si pahare de vin si halbe pe care le-ai adunat de-a lungul anilor.

Ce iti mai trebuie pentru o petrecere cu bere?

Cu siguranta degustarea de bere se va face cel mai bine in bucatarie pentru ca acolo vei avea la indemana un loc unde sa clatesti paharele inainte sa torni in ele alt sortiment de bere. Berea nu se scuipa, asa cum se face la degustarile de vin, pentru ca gustul ei acidulat si amar se simte cel mai bine cu papilele gustative aflate la baza limbii, asa ca va fi nevoie sa beti macar o gura daca vreti sa stiti ce aroma are.

Asigura-te ca ai la indemana mai multe gustari care sa curete valul palatin intre doua pahare cu bere. Pot sa fie gustari cu branza, fructe sau pateuri, popcorn, biscuiti sau sortimente de paine. Ai grija ca mancarea sa nu fie prea sarata pentru ca aceasta te va pacali si nu vei mai simti gustul adevarat al berilor pe care le incerci.Poti sa ai la dispozitie pentru fiecare invitat si un pahar cu apa si o foaie de degustare, in care sa isi noteze impresiile si o lista cu berile pe care le veti sorbi.

Nu uita ca iti trebuie si un “barman” pentru o seara, asta daca nu vrei sa te sacrifici chiar tu in timp ce prietenii gusta si se delecteaza cu spuma berilor.

Si, foarte important, nu va grabiti sa dati peste cap halba dupa halba. Berea se asculta, se admira si abia apoi se gusta, savurind fiecare aroma ai ei.