Mancarea a devenit si o modalitate de rasfat si de relaxare, mai ales daca este consumata la restaurant sau in alta tara. Nu degeaba exista si notiunea de turism culinar, ce presupune explorarea unor regiuni in vederea descoperirii felurilor de mancare specifice acestora. 


Cum internetul si, in special, retelele de socializare au acaparat o buna parte a vietii noastre, fotografiile cu mancare nu contenesc sa apara in acest spatiu, iar toata lumea incearca sa surprinda cadre cat mai bune si care sa releve cu exactitate nivelul estetic deosebit al farfuriei pe care o va consuma. Totusi, fotografia de mancare trebuie sa respecte o serie de principii destul de clare pentru a fi reusita. Care sunt acestea si ce repere trebuie sa iei in considerare? 

Ce sa nu faci

Inainte de a trece la aspectele tehnice ale fotografiei de mancare, trebuie sa stii mai intai ce greseli sunt de evitat si la ce aspecte trebuie sa fii atent, inainte de a-ti poza hrana. In primul rand, daca vei folosi un aparat foto sau un telefon cu blit, trebuie sa eviti ca acesta sa se activeze direct pe mancare, intrucat nu ii va pune in valoare culoarea naturala. 


De asemenea, sursele de lumina din jur trebuie sa fie de aceeasi culoare, iar aspectul farfuriei trebuie sa fie unul placut, potrivit intentiei pe care o ai atunci cand faci fotografia. Evita sa incluzi in cadru elemente care nu au legatura cu mancarea si evita sa permiti contactul direct al farfuriei cu lumina soarelui. Daca ai grija sa te feresti de acesti factori, poti trece la urmatorul nivel si te poti concentra pe ceea ce trebuie facut pentru ca fotografiile tale sa fie cat mai reusite. 

Ce sa faci

Pentru ca fotografia de mancare pe care o realizezi sa fie cat mai placuta din punct de vedere vizual, trebuie sa iei in considerare compozitia, lumina, unghiul, claritatea si fundalul. Iata in ce masura influenteaza aceste aspecte rezultatul final: 


  • Compozitia - fotografia de mancare este un tip de fotografie pentru care detaliile sunt esentiale. Conteaza foarte mult modul in care se prezinta si sunt asezate accesoriile, precum farfuria, tacamurile sau masa, insa nu trebuie sa pierzi niciodata din vedere esentialul: hrana. Aceasta reprezinta obiectivul principal pe care vrei sa il surprinzi in fotografie, astfel ca trebuie foarte bine pusa in valoare de toate celelalte elemente pe care le incluzi in poza. De asemenea, nu trebuie sa permiti prezenta in cadru a unor elemente nepotrivite pentru acel context. Tot ce este surprins in fotografie trebuie sa se potriveasca cu ideea acesteia si sa puna in evidenta mancarea. 

  • Lumina - aceasta trebuie sa fie naturala si sunt de evitat sursele din interiorul restaurantelor, precum becurile de diferite culori. Este de preferat sa te folosesti de lumina care patrunde in restaurant prin ferestrele din nord, intrucat din acea directie nu vor patrunde raze solare puternice, care sa genereze umbre deranjante din punct de vedere estetic. Daca folosesti aparate foto DSLR de calitate, lumina poate fi ajustata si adaptata din setarile acestora.

  • Unghiul - alegerea pe care o faci cand vine vorba de unghi trebuie sa tina seama de tipul de mancare pe care il pozezi. Pizza, de pilda, nu poate fi fotografiata din fata, in vreme ce burgerii nu pot fi pozati de sus. De regula, cel mai potrivit pentru a fotografia mancarea este un unghi de 45 de grade. 

  • Claritatea - aceasta trebuie sa fie cat mai ridicata, pentru ca detaliile sunt ceea ce fac diferenta dintre o fotografie de mancare buna si una slaba. Fiecare aspect care pune in valoare felul de mancare pe care il ai in fata trebuie evidentiat pe cat de mult posibil. 

  • Fundalul - la fel ca in cazul oricarui tip de fotografie, acesta trebuie sa avantajeze subiectul vizat. Daca realizezi fotografia intr-un restaurant, aceasta trebuie sa tina cont de specificul restaurantului.

 

Asadar, fotografia de mancare nu este foarte deosebita de celelalte tipuri de fotografii, insa trebuie sa evite anumite elemente care i-ar putea diminua din calitate si sa puna accent pe ceea ce avantajeaza mai mult felul preferat, pe care il vei surprinde cu aparatul tau foto.