Potrivit cercetatorilor americani de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown, compusul DIM (3'-diindolilmetan), regasit in varza, dar si in alte legume crucifere, ca broccoli si conopida, a reusit sa protejeze cobaii, in timpul testelor de laborator, dupa ce acestia au fost expusi la doze letale de radiatii.

In timpul testelor, cercetatorii au expus cobaii la doze letale de radiatii gamma, apoi li s-a administrat zilnic o injectie cu DIM timp de doua saptamani, la 10 minute dupa expunerea la radiatii.
Toti cobaii netratati au murit, dar mai bine de jumatate dintre cobaii tratati cu DIM au ramas in viata 30 de zile dupa expunerea la radiatii, indiferent daca prima injectie a fost administrata cu 24 de ore inainte sau dupa iradiere.

In plus, cobaii iradiati carora li s-au administrat injectii cu DIM au suferit o pierdere mai mica de limfocite, leucocite si plachete sangvine - acestea fiind efecte secundare observate frecvent la pacientii supusi radioterapiei.
"DIM a fost studiat timp de mai multi ani ca un agent de prevenire a cancerului, dar acest studiu ofera primele indicii ca DIM poate proteja si impotriva radiatiilor", a declarat oncologul si biologul Eliot Rosen, de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown.

Potrivit doctorului Eliot Rosen, compusul DIM are doua posibile utilizari - "pentru protejarea tesuturilor normale in timpul terapiilor anticancer bazate pe radiatii, dar si in cazul unui dezastru nuclear".

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: