Anual, se produc 4,4 miliarde de tone de mancare si aproape jumatate nu ajunge sa fie mancata. Vinovatii sunt multi: de la hipermarketuri, piete, firme care o transporta pana la oamenii care cumpara prea mult si nu ajung sa manance, spune un studiu recent. 

Solutiile ca sa schimbam ceva in aceste statistici sutn la indemana tuturor. In Germania e si mai simplu de atat. Site-ul Foodsharing.de, al unei organizatii non profit ii incurajeaza pe nemti sa doneze alimentele de care nu mai au nevoie sau sa faca shimb de produse cu alte persoane.

In cele 18 luni de existenta, site-ul se lauda ca a salvat de la gunoi in jur de 36 de tone de mancare. Peste 41.000 de oameni, din 240 de orase mai mari sau mai mici, s-au inscris in aceasta platforma.  Daca ai ramas cu prea multa mancarea dupa o petrecere, de exemplu, sau daca ai un resturant si ai ramas cu mancare nevanduta, poti sa o donezi prin acest site.

Daca ai nevoie doar de doua oua pentru o prajitura si toate magazinele sunt inchise, poti apela la platforma pentru a face schimb cu alte persoane pentru aceste ingrediente. In plus, spun initiaitorii Foodsharing.de ai ocazia sa cunosti si sa interactionezi cu mai multi oameni din comunitatea ta.

Scopul lor este sa previna risipa unor produse care sunt inca bune de mancat, dar care inevitabil ajung la gunoi. Stiu ca problema risipei de alimente exista la nivel european, unde economia pierde aproape 100 de milioane de euro anual din cauza acestei probleme.

Stiu ca exista unele riscuri in privinta sigurantei alimentare, asa ca platforma a impus unele reguli in privinta alimentelor care pot fi oferite, fara a incalca regulamentele impuse de Germania sau Uniunea Europena. De aceea, nu incurajeaza donarea sau schimbul de carnuri sau produse care au termen limitat de valabilitate. Succesul lor este urias pentru ca, inscrierea in platforma este gratuita si desi au existat plangeri, niciuna nu a fost legata de calitatea mancarii, ci de comportamentul persoanelor intalnite.