Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au cautat sa descopere legatura dintre sunet si gust. Iar descoperirile lor au fost uimitoare. Suntele inalte si subtiri (cum sunt cele scoase de flaut) imbunatatesc gustul mancarurilor dulci sau acre. In timp ce suntele joase si grave pot face mai bune la gust mancarurile amare.

Legatura dintre sunet si mancare nu este noua. Cercetatorii britanici sustin ca gustul este acel simt care reuseste sa le unifice pe toate celelalte, pentru ca aromele gustate in mancare sunt printe putinele experiente multisenzoriale pe care le putem trai. Chiar si fara muzica ambientala, unele mancaruri prin textura sau stare pot emite sunete care ne insotesc experienta gustativa. Ganditi-va, de exemplu, la chipsurile crocante sau la apa minerala.

Insa cea mai mare influenta asupra perceptiei gustului o are zgomotul ambiental, sustin cercetatorii. Este trucul la care apeleaza si marile restaurante care ofera clientilor experiente senzoriale multiple jucandu-se cu muzica si ingredinetele din farurie. De exemplu, servesc feluri cu peste sau fructe de mare in timp ce in surdina se aude sunteul marii si valurilor care se sparg de mal. Este secretul la care a apelat si Heston Blumenthal in 1997, cand prezenta felul “Sounds of the Sea” in restaurantul sau Fat Duck. 

Noutatea ultimelor cercetari facute la Universitatea Oxford vine din experimentele facute pe subiectii care au fost rugati sa alature sunete si mancaruri. Iar experimentul a dovedit ca sunetele pot amplifica cu pana la 10% gustul pe care il simtim. Oamenii de stiinta cred ca, astfel, oricine poate crea experiente culinare unice prin muzica potrivita felului de mancare servit.

Si mai interesant este ca fiecare fel de mancare si felul in care il simtitm prin gust se poate transpune intr-o arie muzicala, celebra sau nu. De exemplu, un desert cu gust de ciocolata sau cafea se poate transpune intr-o arie precum Nessun Dorma a lui Pavarotti, pentru ca sunetele joase din aceasta piesa clasica acompaniaza perfect acel gust amrui din cafea si ciocolata. 

Sursa: NPR