Daca te gandesti la o dieta sanatoasa, ar trebui sa excluzi din start preparatele prajite. Insa, daca nu poti renunta la aceste placeri, cauti cu siguranta varianta cea mai sigura pentru uleiul pe care sa il folosesti in tigaie. In acest caz trebuie sa tii cont, in primul rand, de punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului. Aceasta este temperatura de la care grasimile nesaturate din ulei incep sa se descompuna si sa se transforme in grasimi trans, iar dupa aceasta temperatura uleiul va incepe sa scoata fum si sa produca unii compusi cancerigeni. O regula buna de tinut minte este ca un ulei cu cat este mai rafinat, cu atat va avea un punct de ardere mai ridicat.

Pentru prajire iti trebuie un ulei cu un punct de ardere cat mai ridicat. Prajirea presupune temeperaturi mari, astfel incat alimentele sa se gateasca rapid si sa absoarba mai putin ulei in timpul acestui proces. Uleiul de floarea soarelui are cel mai ridicat punct de ardere, dar la fel de bune pot fi uleiul de palmier sau rapita. Fiecare in parte poate adauga sau nu o aroma distincta preparatului sau contine mai multe grasimi saturate, care sunt considerate nasanatoase.

Cele mai bune uleiuri pentru prajit, in functie de punctul de ardere si grasimi

Intr-un regim de viata sanatos tine cont de grasimile pe care le consumi. Este recomandabil ca grasimile saturate si grasimile trans, considerate grasimi rele care favorizeaza cresterea colesterolului in sange, sa fie cat mai putine. In uleiurile pentru gatit se gasesc grasimi bune (mono si polinesaturate), dar prin gatire si prajire acestea se pot transforma in grasimi nerecomandate.