“Stiinta si bucatarie: de la haute cuisine la stiinta ingredientelor” este cel mai nou curs online pe platforma edX a faimoasei Universitati Harvard. Este gratuit si promite sa te invete totul despre emulsii, elasticitate sau sferificare, cateva dintre tehnicile bucatariei muoleculare.

In fiecare saptamana de curs vei avea acces la explicatii date de bucatari si oameni de stiinta pentru feluri de mancare mai simple sau mai complicate. Iar profesori sunt unii dintre cei mai buni in bransa: Jose Andreas, David Chang, Ferran Adria sau profesori universitari de la Harvard.

Cursurile te vor ajuta sa intelegi legatura dintre bucatarie si stiinta si te vor stimula sa faci propriile experimente gustoase in bucataria de acasa. Fondatorul cursului, profesorul de matematica aplicata Michael Brenner, spune ca prin combinarea celor doua perspective - a stiintei si a gatitului - vei intelege mai bine cum functioneaza corect o reteta.

Pe langa faptul ca e un curs gratuit, examenele sunt optionale, asa ca nu vei simti povara studentilor obisnuiti. Cursurile se tin de doua ori pe saptamana, timp de o ora, iar invataceii ii vor vedea la treaba pe bucatari in timp ce pe ecranul calculatorului vor aparea si informatii stiintifice despre preparat si reactiile ce au loc in timp ce il gatesti.

Daca te tenteaza o experienta de Harvard, te poti inscrie aici.