A inceput sa sa studieze bucataria raw vegana din 2008 si, in numai patru ani, viata ei s-a transformat radical, pe toate planurile. Stilul de alimentatie care a cucerit si vedetele de la Hollywood (Demi Moore, Pierce Brosnan, Susan Sarandon, Cher) a cucerit-o definitiv si pe ea si a ajutat-o sa-si transforme pasiunea intr-un business si stil de viata de invidiat.

Acum, Ligia este autoarea cartilor de bucate Retete Vegane Fara Foc, Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi si a cartii Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie, raw food chef (bucatar specializat in bucataria vegetala fara foc), are un show TV online Ligia's Kitchen si un titlu international - YouTube Next Chef, pe care l-a castigat alaturi de 15 bucatari din lume. Citeste mai jos interviul acordat de Ligia pentru Foodstory.

Cand ai descoperit bucataria vegana si cum?

Din 2008 am inceput sa studiez si sa aplic aceasta latura a alimentatiei sanatoase si rezultatele nu s-au lasat asteptate. Cantitatile mari de cruditati in general ne mentin tineri la corp si ageri la minte, plini de armonie si pace interioara, si gata de a vedea viata in alte culori. A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs si am sa va vorbesc imediat despre asta. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului.

Aceleasi schimbari le-am observat si la mine, prin lipsa constipatiei, cat si schimbari in ce priveste textura pielii si claritatea ochilor. Iar de celulita nu mai spun deoarece, chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de ea este prin consumul mare de cruditati. De asemenea, parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare. Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carne, dar si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca. 

Ce inseamna mai exact raw vegan si ce presupune?

Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala, ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt:

• Legumele, intr-o varietate cat mai larga, 

• Germenii si vlastarii, surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat 

• Semintele si nucile, de asemenea surse de proteine si acizi grasi esentiali

• Fructele in stare naturala sau uscata

• Superalimentele, gen algele marine care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complexi.

Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun  raw (crud), nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, despre care multi nici nu au visat. In cartea mea, Retete Vegane Fara Foc, puteti observa diversitatea de retete, de la lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.

Stilul acesta de viata nu este extremist, ci promoveaza consumarea unor cantitati cat mai mari de mancare in stare naturala si fiecare este liber sa-si aleaga proportia dintre mancarea raw vegana si mancarea vegana/vegetariana gatita. Marea majoritatea a raw foodistilor consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita vegetariana/vegana, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40˚C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural posibil. 

Cand te-ai hotarat sa-ti transformi pasiunea intr-o adevarata cariera?

In 2009 am inceput sa ma gandesc la felul cum as putea convinge pe cat mai multi sa incerce sa introduca in viata lor un procent mare de cruditati, si treptat au venit toate ideile legate de proiectele noastre actuale: Campania "Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana", demonstratile culinare, cartile de retete, show-ul "Ligia's Kitchen", evenimentul national bianual Raw Generation Expo etc. 

Romanii mananca raw food sau exista mai multi adepti in strainatate?

Dorinta mea nu este sa conving toata Romania ca trebuie sa manance mai sanatos. Cine este pregatit si educat in domeniu va realiza ca exista multe beneficii, iar cei care nu se afla in categoria aceasta sau prefara sa stea deoparte si sa nu accepte nici o provocare de a invata mai multe despre nutritie sanatoasa, tot timpul vor gasi scuze pentru stilul lor de viata si poate vor incerca sa faca si pe cei care au un stil de viata sanatos sa se intoarca la vechile lor obiceiuri. V-ati intrebat vreodata din ce motiv fac asta? Ori din lipsa informatiei, ori pur si simplu fiindca simt schimbarile in bine din viata celorlalti si se simt vinovati ca ei nu au puterea sa faca prea mult pentru ei in acest sens. 

Chiar daca tot timpul am crezut ca romanul este pasionat de gratare si produse animale, inca din 1950 au fost foarte multi adepti ai vegetarianismului, veganismului cat si a tot ce tine de consumul mare de raw food. O parte din acesti oameni au stat in umbra, altii nu s-au ferit sa povesteasca lumea din experientele lor extraordinare de transformare si vindecare. La acest punct procentul este si mai mare, chiar daca nu avem inca un numar sa va dau. Doar ca si idee, la ultimul targ au fost peste 10.000 de oameni preocupati de o alimentatie sanatoasa. Printre ei erau si consumatori de produse animale, insa marea majoritate erau cel putin vegetarieni. In strainatate procentul este mult mai mare insa si Romania ii ajunge din urma, spre bucuria mea.

Ai devenit raw food chef. Ce presupune asta?

A fi chef inseamna ca, pe langa titlul oficial, sa fii talentat si sa ai capacitatea sa creezi o capodopera culinara din toate punctele de vedere, chiar si din cateva ingrediente. 

Provocarea si mai mare vine cand esti pus in fata unor cruditati pe care trebuie sa le pregatesti in asa fel incat produsul final sa fie exceptional la gust si la aspect. 

Show-ul tau de pe Youtube are milioane de vizitatori din intreaga lume. Cum ti-a venit ideea unei televiziuni de cooking pe Youtube?

In tot ce am realizat pana acum, primul gand a fost - ce putem face pentru a ajuta pe cei care sunt la inceput de drum? Si ce poate fi mai extraordinar decat un episod educativ atunci cand iti doresti sa mananci mai sanatos, dar nu stii de ce sa te apuci prima data? Toate episoadele, mai exact 32 pana in prezent, au fost de un mare ajutor atat incepatorilor cat si celor cu experienta. 

Efectele muncii tale au dat roade. Ai fost nominalizata in programul YouTube Next Chef, organizat de Google si ai reusit sa te afli printre cei 16 castigatori. Ce a insemnat asta pentru tine?

Tinand cont ca preselectia a fost destul de dura si a vizat pe toti bucatarii din intreaga lume,  a fost o bucurie mare sa ma aflu printre castigatori si am luat-o ca pe o recunostere si apreciere a muncii. 

Ai ajuns un chef global. Din ce tari primesti cele mai multe intrebari?

Sunt bombardata cu intrebari din intreaga lume, iar tara de la care primesc cele mai multe intrebari este Romania fiindca website-ul ligiapop.com este in limba romana. 

Ai propriul restaurant? Gatesti si pentru alte persoane sau doar pentru tine?

Ideea de a avea un restaurant m-a tentat anii trecuti, insa prefer deocamdata sa-mi dedic timpul pentru evenimente la nivel national, care vizeaza mult mai multi oameni doritori sa invete. Gatesc pentru mine si sotul meu, dar si pentru prieteni, cunostinte sau personalitati. 

Care este jobul tau de zi cu zi? Ti se cer sfaturi de nutritie?

Jobul meu de zi a devenit organizarea celor doua expozitii anuale, si aici ma refer la faptul ca fac munca pentru o echipa de 10 oameni care ocupa de obicei 6 luni din an pentru editia de primavara si inca 6 luni pentru cealalta editie de toamna. Iar consilierea voluntara oricum face parte din programul zilnic din 2008 si pana in prezent, si de cele mai multe ori imi ocupa mai mult timp decat am. 

In strainatate, vedetele sunt mari consumatorare de raw food. In Romania te-au abordat anumite persoane publice? Cine?

Din pacate eu nu prea cunosc personalitatile romanesti fiindca am fost plecata 5 ani din tara, insa as putea mentiona cateva prezentatoare de la televiziunile nationale, actrite, cantarete de opera: Alice Lopez, Izabela Panescu, Any Plumb, Nuami Dinescu, Irina Capota, Ioana Ginghina, Nadine Voindrouh plus multe alte persoane cu care am tinut legatura in decursul anilor.  

Este aceasta alimentatie apreciata chiar si de celebritatile internationale? 

Intotdeauna au existat oameni care au mancat in felul acesta, dar doar in ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viata si de alimentatie. In zilele noastre acest fel de alimentatie este foarte apreciat in randul celebritatilor precum Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson si toti sunt raw vegani ori pana la 100% sau intr-un procent foarte mare. 

Se poate slabi cu ajutorul acestei alimentatii?

Lumea internationala a fost zguduita in 2008 (mai putin Romania unde niciodata nu prea ajung stirile acestea), cand a aparut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei raw vegan. Puteti vedea aici un video.

Spune-ne si despre targurile de raw food pe care le organizezi in Romania. Cat de des se intampla? Care este scopul tau principal?

Expozitiile mele se numesc Raw Generation Expo si le tin de doua ori pe an, primavara si toamna. Suntem la editia a cincea care se va desfasura pe 7 octombrie, la Rin Grand Hotel, intre 10-20 si la care va astept cu drag.  Scopul expozitiilor este simplu - incerc sa promovez un consum cat mai mare de raw food. Cred in educare treptata si cred ca pasii marunti sunt cei mai siguri. Cu pasi marunti oamenii au ajuns pe parcusul anilor sa faca schimbari majore in alimentatia familiei lor si asta este o veste exceptionala pentru mine. Oamenii isi scriu marturiile si impartasesc cu mine lucrurile exceptionale care li se intampla. Sunt intr-o comunicare permanenta cu foarte multe persoane si din nou, bucuria mea cea mare este ca aceasta miscare este ca un val care atrage pe cat mai multi.

Evenimentul nu este doar pentru cei care sunt vegetarieni, vegani sau raw foodisti, ci este destinat tuturor celor care doresc sa isi imbunatateasca stilul de viata. La aceste evenimente vizitatorul va descoperi pe langa o oferta larga de produse naturale de la peste 60 de expozanti din intreaga tara si prezentari de sanatate, demonstratii culinare, colturi pentru copii in care acestia sunt invatati sa gateasca sanatos etc. Pentru mai multe amanunte si poze de la eveniemente, va invit sa vizitati site-ul oficial la targului. 

Unde visezi sa ajungi? Care este cea mai mare dorinta a ta din punct de vedere profesional?

Asa cum am mai mentionat, de la inceput mi-am dorit un singur lucru - sa determin oamenii sa pretuiasca cruditatile si sa le trateze ca pe niste aliati de nadejde in mentinerea sanatatii. 

Tu esti chef de raw food. Inventezi retete sau faci dupa exemple?

Ca toata lumea, la inceput am urmat diferite "tipare" de prepare si eram foarte dezamagita fiindca mi se parea ca toate au un gust fad, fortat. Deserturile ieseau intotdeauna,insa nu era suficient pentru mine. Dupa un an de practica m-am debarasat de retetele standard si am inceput sa prepar totul dupa gustul propriu, romanesc. Am facut multe incercari si combinatii in timp, cele de la inceput au fost un dezastru,dar dupa un timp deja imi dadeam seama ce ingrediente sa folosesc pentru ca preparatul sa fie un succes imediat. 

Cam cat timp petreci in bucatarie?

Bucurataria raw vegana nu se compara cu bucataria traditionala care ocupa mult timp. Daca toate ingredientele sunt la dispozitie in 10-20 minute cateva feluri de mancare sunt gata. Mai mult timp imi ia sa spal vasele si sa curat, decat sa prepar ceva delicios.