Pe malul lacului troneaza Cameron House, un conac aristocratic transformat in hotel de 5 stele, care adaposteste si patru restaurante, dintre care unul a fost recompensat de ghidul Michelin cu 1 stea. Chef-ul, Martin Wishart, este una din cele mai aclamate figuri din gastronomia britanica.

Aici, departe de Romania, Georgeta Militaru conduce o echipa 7 patiseri. Lucreaza pentru Cameron House din mai 2011, iar de atunci pana acum, i-au degustat  deserturile multe nume mari.


Munca din cofetariile anilor 90, baza pentru patiseria de lux
“Am inceput sa fac prajituri pentru familia mea de cind eram mica pe la 14 ani, tatalui meu ii placea toate prajiturile mele si asa am inceput sa ma simt atrasa de patiserie”, isi aminteste Georgeta Militaru.

Drept urmare, dupa liceu, a urmat cursurile de patiser-cofetar. “Primul loc de munca pe care l-am avut in domeniu a fost intr-un laborator de cofetarie unde am trecut prin toate etapele (blaturi, foi, creme, umplut torturi, decorat). Acolo am invatat baza si asta m-a ajutat foarte mult. Apoi am lucrat la un hotel de 5 stele in Bucuresti in jur de 8 ani dupa care in 2004 am lucrat un an in Scotia, apoi doua contracte pe vas de croaziera pe Dunare. In UK m-am intors in 2006 prin intermediul unei agentii.”

Secretele patiseriei de lux, marturiseste ea, le-a invatat de la un Pastry Chef din Franta, care a ajutat-o sa faca performanta. Asta nu inseamna ca nu inoveaza si cauta mereu gusturi noi:

“Imi place sa fiu informata cu tot ce este nou in domeniul patiseriei, imi cumpar carti, reviste si ma documentez pe internet. Imi place sa fac combinatii noi, spre exemplu, acum, am in meniu un desert creat de mine care are comentarii bune de la clientii (beetroot sponge cu goat cheese mousse)”.

Este mandra de tot ce a realizat pana acum, insa momentul care o face sa zambeasca ramane, in continuare, cel cand Regina a mancat din desertul creat de ea:

“Cel mai mare eveniment al carierei mele a fost in 2012 cand Cameron House a organizat un lunch in Clydebank in cinstea reginei Elisabeth II (Queens Diamond Jubilee) si a Printului Philip la care acestia au participat impreuna cu alte 120 de personalitatii din UK. Pentru aceasta functie am pregatit bread rolls si un desert creat de mine special pentru acest eveniment. Totul a fost spectaculos si la cel mai inalt standard”.

Foto: Deserturile facute de Georgeta si echipa ei pentru Glasgow 2014

Deserturile ei au fost testate si de alte celebritati: Princess Royal Anne, His Majesty King Albert II of Belgium, Sir Alex Ferguson, care este si un client fidel de-al locului.

“Am facut deserturi pentru multe evenimente unul dintre ele fiind nunta fotbalistului de la Liverpool FC Charlie Adam cu Miss England Sophie-Leigh Anderson la care au participat 200 de VIP-uri din lumea fotbalului si a modelingului”, a mai spus ea.

MTV Europe Music Awards – cei mai mari artisti ai momentului, indulciti de Georgeta
Unul din cele mai mari evenimente muzicale, MTV Europe Music Awards, a avut loc in 2014 la Glasgow. Toate vedetele, printre care s-au numarat Emeli Sandé, Nicki Minaj, Ozzy Osbourne, Sharon Osbourne, Enrique Iglesias, David Hasselhoff sau Ed Sheeran, au fost cazate la Cameron House, iar Georgeta a fost cea care s-a ocupat de deserturile concepute special pentru eveniment.

“Echipa MTV a fost cazata la noi unde am avut o saptamana foarte buna, au avut breakfast,lunch, afternoon tea si dinner totul la un standard foarte ridicat. Pe fiecare masa au avut logo MTV din ciocolata si prajiturile au fost personalizate cu acelasi logo. Avand un contract de confidentialitate nu pot da nume, dar aproape toate vedetele au fost cazate in hotel.”

Foto: desertul MTV servit la masa de pranz

Nu vine atat de des in Romania pe cat isi doreste si spera ca in viitor sa ajunga de doua ori pe an. Nu exclude nici varianta de a se intoarce cu totul in tara, insa doar daca ar avea un loc in care sa poate face patiserie la nivelul la care lucreaza in Scotia. Pana atunci, gateste mancare romaneasca pentru sotul si fiica ei, care locuiesc cu ea, si se uita la programele TV romanesti.

Deserturile ei preferate sunt tiramisu, creme brulee si apple pie, din bucataria internationala, iar din cea romaneasca, ar gusta cu placere oricand dintr-o placinta cu branza, papanasi sau cozonac. Ingredientele pentru un desert perfect, spune ea, sunt doua la numar: produsele de cea mai buna calitate si pasiunea.

Incearca si o reteta traditionala din Scotia propusa de Georgeta Militaru: Shortbread (biscuiti)