Pe blogul său personal, Mircea Radu a dezvăluit ce cumpără cel mai des din supermarket: paste, vin și mai nou pește de calitate.

Din dragoste pentru mâncare, Mircea Radu ne spune cum să preparăm un pate de ton simplu și delicios.

"Nu mi se pare nimic ciudat în a împinge prin supermarket un mare căruț metalic ce conține doar un pachet cu lame de gumă de mestecat - e posibil să mă vezi făcând asta și am să-ți par o combinație între The Big Lebowski și Vincent Vega dar asta e, plimbatul printre rândurile înalte ale unui magazin are pentru mine un efect aproape terapeutic. 

Sunt acolo, în supermarket, trei rafturi în fața cărora stau ceva mai mult: cel cu paste, cu vinuri și cu preparate din pește (nu lăsați în comentarii bancul ăla cu “sărut mâna...” că îl știu). Dacă la paste și vinuri lucrurile sunt clare - chiar dacă am cămara plină de sticle de roșu și alb lângă pungi cu spaghetti, penne, tagliatelle, orecchiette etc, tot mai cumpăr măcar una din fiecare - cu peștele e oarecum diferit. Și îngrijorător, deopotrivă, pentru că nu mă omor după pește. 

(Ce a zis?…) 

Am zis că nu mă omor după pește. 

Conservele metalice? Când le văd, primul meu gând e la un om de afaceri (sigur că da, îhî….) care, acum câțiva ani, era să moară intoxicat cu o conservă expirată. Mi-l imaginez cu ochii bâjbâind cerul, cu degetele chircite făcându-și cruce și cu gura-n spume rugându-l pe Dumnezeu să se îndure, ”că n-am să mai fac!”, și îmi trece de orice. Macroul afumat și tras în vid? Da, poate fi o alegere data viitoare. Borcanele de plastic în care sunt bucăți de hering murat? N-am o problemă cu boabele de piper sau cu frunzele de dafin dar plasticul trișează deci hai să plecăm de aici. Tuburile cu pastă de pește? Alea roz?... Sigur că o femeie gonflabilă poate fi bunicică pentru orice militar mutat disciplinar într-o pustietate dar, doamnelor și domnilor, propun să ne revenim.

Deci, de la raionul cu pește plec cu mâna goală? Nu; la fel ca în cazul pastelor și vinurilor, iau cel puțin un borcan de sticlă în care sunt bucăți de ton în ulei. Și asta pentru că, întotdeauna, am în minte, dar mai ales în gură, gustul senzațional al unui patéu de ton inspirat dintr-o carte groasă cu coperți roșii. 

Rețetă de vedetă! Cum se face pate de ton:

100 grame anșoa / 300 grame file de ton în ulei / sucul de la o lămâie / 150 grame de unt 

Scurgi peștii din uleiul în care au stat și îi pui în blender. Apeși butonul, se transformă într-un piuré. Pune sucul de lămâie apoi untul. Mixează câteva zeci de secunde. Gata. Scoți pasta din blender, o pui într-o formă, o dai la frigider și uiți de ea. După trei ore îți reamintești, deschizi frigiderul, scoți pateul și dacă ai pâine prăjită sau caldă, e și mai bine. Mă vei pomeni. 

PS: Dacă ai murături în casă, go ahead! Plăcerea ta e și a mea."

Foto Facebook