Potrivit unei analize Stirileprotv.ro, Romania este codasa in ceea ce priveste masurile luate prin lege pentru a proteja nefumatorii. In Romania, legislatia este slaba, interpretata dupa bunul plac si, de cele mai multe ori, nerespectata. Nefumatorii sunt marginalizati, proprietarilor le lipseste curajul de a schimba ceva, iar industria tutunului este extrem de puternica, tinand cont de faptul ca este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei. 

California - prima tara din lume care a interzis fumatul in restaurante si baruri.

Inca din anii 70, anumite state din America au incercat sa restrictioneze fumatul in baruri si restaurante, insa abia in anul 1998 un stat a reusit sa-l interzica in proportie de 100%. California a facut acest prim pas, iar 5 ani mai tarziu a fost urmata de New York, care, incepand cu luna martie 2003, a devenit al doilea stat american cu “aer fara fum”.

In 2013, la implinirea de 10 ani de la interzicerea fumatului in New York, primarul Michael Bloomberg a spus ca interzicerea fumatului in barurile si restaurantele din oras a fost unul din cele mai bune lucruri care i s-au intamplat New York-ului.

“Pe atunci, multa lume s-a opus legii si au incercat sa o opreasca. Au spus ca aceasta masura va distruge barurile si restaurantele din oras, la fel si turismul. Zece ani mai tarziu, putem sa ne uitam in spate si sa vedem ca de fapt a fost cel mai bun lucru pentru industrie. Din ce in ce mai multa lume a inceput sa iasa in oras, incurajati de faptul ca nu trebuie sa inhaleze fum”, a declarat el in conferinta de presa aniversara.

► Ce spun chefii de top din Capitala despre cum influenteaza tigarile gustul preparatelor

Harta Europei nefumatoare

In Europa, au fost luate masuri minore de restrictie impotriva fumatului prin anii 80, insa doar dupa ce California si New York-ul au interzis de tot fumatul, statele Europene au inceput sa ia in considerare aceasta idee. Acum, fumatul in baruri si restaurante este interzis aproape in toate statele. Codase sunt Romania, Cehia si Austria.

Hotararea Irlandei, din anul 2004, de a interzice total fumatul a luat prin surprindere o lume intreaga. Toate statele vecine se intrebau cum vor reusi irlandezii sa se opreasca din fumat in puburile lor colorate si pline de viata, in care lumea mergea acolo tocmai ca sa bea si sa fumeze. Surpriza a fost insa si mai mare cand au realizat ca irlandezii au acceptat aceasta masura a guvernului fara sa se opuna. Poate si pentru ca au gasit o noua placere in a fuma afara... Ministrul Sanatatii din acea perioada, Michael Martin, a remarcat ca interzicerea fumatului a dat nastere unui un nou tip de dating. Barbatii si femeile profitau de “pauza de tigara” ca sa cunoasca oameni noi.

► INFOGRAFIC. Romania, rosie pe harta fumului

Irlanda a fost urmarita indeaproape de Norvegia, care a facut aceeasi miscare indrazneata trei luni mai tarziu. Au urmat Italia, Malta si Suedia (2005), Marea Britanie si Turcia (2007). Lista tarilor in care nu poti fuma in baruri si restaurante a continuat sa creasca, unele permitand fumatul, insa sub conditii foarte stricte (spatii foarte bine delimitate, strict pentru fumat, in care nu se consuma mancare sau bautura): Estonia, Lituania si Finlanda, Letonia, Spania si Belgia. Ultima venita pe lista este Ungaria, care a interzis complet fumatul in in locurile in care se serveste mancare incepand cu luna ianuarie 2012.

Interzicerea fumatului, impact negativ asupra afacerilor de restaurante si industriei tutunului?

Desi companiile din industria tutunului au pretins ca interzicerea fumatului in baruri si restaurante ar avea un impact negativ asupra afacerii si ar duce la scaderea vanzarilor ナ殃 a locurilor de munca, studiile facute de-a lungul timpului contrazic aceasta teorie.

Potrivit The Smoke Free Partnership, un parteneriat European ce isi doreste sa creeze o legislatie o implementare cu succes a politicilor contra fumatului in toate statele Europene, cercetari independente si de incredere privind impactul financiar al politicilor contra fumatului in sectorul alimentatiei publice si turismului aduc dovezi care contrazic pretentiile de ordin economic ale industriei tutunului.

O analiza facuta pe aproape 100 de studii, realizata inainte de 31 august 2002, in Canada, UK, SUA, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Spania si Hong Kong NU a reusit sa identifice un impact negativ dupa introducerea politicilor contra fumatului. Informatii mai recente asupra efectului interzicerii fumatului in New York, British Columbia, Irlanda, Norvegia sau Noua Zeelanda au aratat ca nu exista nici un impact negativ asupra economiei. In New York, de exemplu, la un an de la intrarea in vigoare a Legii Smoke-Free Air [Aer fara fum] din 2003 care interzicea fumatul in toate locurile de munca, veniturile comerciale la restaurante si baruri au crescut cu 8,7%, forta de munca a inregistrat 10,600 noi locuri de munca, practic toate localurile respecta legea iar numarul de licente noi pentru bauturi spirtoase a crescut, toate acestea fiind semne care dovedesc faptul ca barurile si restaurantele din orasul New York prospera
.

Sursa: smokefreepartnership.org