Lactoza este un zahar natural care se gaseste in lapte, iar lactaza este enzima care ne ajuta sa o digeram. Problema este ca, de cand exista omul, organismul uman a produs lactaza doar in primii ani de viata, iar persoanele adulte nu au mai avut capacitatea de a-l digera. Andrew Curry de la Nature.com a descris evolutia consumului de lapte si cum a ajuns acesta, de la statutul de toxina, la un aliment nelipsit in frigiderele noastre.

Se pare ca organismul europenilor a suferit o mutatie genetica, ce le-a permis digerarea laptelui si in anii de dupa adolescenta. Ba mai mult, istoricii considera ca digerarea laptelui a jucat un rol important in dezvoltarea comunitatilor europene si a ajutat trecerea de la un stil de viata de vanator-culegator la unul mai stabil, bazat pe agricultura.

Acum, Europa este cea mai mare consumatoare de lapte din lume si, spre deosebire de alte regiuni din lume, numara cei mai multi oameni care pot tolera laptele.

"Se poate ca o mare parte din populatia Europei sa fie descendenta din primii fermieri toleranti la lactoza", explica Mark Thomas, genetician la University College London.