Ne-am intrebat si noi, ca toata lumea, ce-i cu Iepurasul si zarva stranita in jurul lui de Paste. In Biblie nu e mentionat in niciun rand, iar figura lui vesela nu are nimic in comun cu patimile si rastignirea lui Isus. Pare chiar strigator la cer, pentru unii, ca un asemenea personaj sa isi faca loc intr-o sarbatoare sfanta cu simboluri spirituale profunde.

Mult timp s-au pus in fata considerentele comerciale, pentru ca un iepuras dragut vinde bine orice ambalaj si orice produs. Cifrele o confirma, pentru ca in fiecare an se produc 90 de milionae de iepuri de ciocolata pentru Paste.

Un simbol pagan in sarbatoarea Pastelui

Totusi, nu un comerciant istet a venit cu ideea. Iepurasii, ouale, darurile de Paste au origini pagane, vechi de sute de ani, atasate ulterior sarbatorii Pastelui. Primul iepuras de Paste a aparut in secolul XIII, in Germania pre-crestina, cand oamenii se inchinau inca la zei. Iepurele era simbolul zeitei Eostra, protectoarea primaverii si a fertilitatii.In cinstea ei se tineau sarbatori in fiecare primavara si multi istorici cred ca simbolul iepurasului de Paste isi are originile in aceste credinte vechi.

Mai tarziu, pentru ca si Pastele a fost asociat cu ideea de reinviere si reinnoire, unele simboluri pagane au ajuns sa se amestece printre cele crestine. Abia in 1680 a aparut si prima povestioara despre Iepuras, in care acesta facea oua rosii si le ascundea in iarba din gradina pentru ca mai apoi sa fie gasite in dimineata Pastelui de catre copii.

De la un simplu iepuras la o adevarata industrie de dulciuri

La mare concurenta cu ouale de Paste, iepurasul pare sa fie pe primul loc cand vine vorba de succesul simbolurilor Pascale. La inceputul anilor 1800 nemtii simtisera deja ca figura haioasa a iepurasului le poate aduce multi bani, asa ca in aceasta perioada, in preajma Pastelui, au aparut dulciuri, prajituri si ciocolata in forma celebrului personaj. Alaturi de ei se asezau in cuiburi din nuiele si oua din jeleu colorat, iar toate se ascundeau in curtea casei unde copii porneau in “vanatoarea” din ziua de Paste.

Germanii au dus obiceiul Iepurasului de Paste in America, unde cuiburile mici de nuiele sau pantofii copiilor au devenit neincapatoare pentru dulciurile de Paste, asa ca aici au aparut cosurile pline de bunatati.

Odata cu Iepurasul de Paste a crescut spectaculos si producerea oualor de ciocolata. Mai intai in Europa, si apoi in restul lumii. Primele oua de ciocolata aveau gustul ciocolatei amarui de astazi, dar pe masura ce cacaua a devenit tot mai accesibila si ouale dulci de Paste au fost tot mai bune. Fabrica Cadbury din Anglia a fost prima care a produs in masa astfel de oua, in 1873.

Iepurasul de Paste, vedeta pe marile ecrane

De la imaginea de pe cutiile de bomboane iepurasul de Paste a facut saltul pe cartile postale, iar la inceputul secolului XX printre imaginile cu mielusei, pui de gaina si oua rosii, aparea si cea a iepurasului vestitor de primavara. Inainte de primul Razboi Mondial, Germania era cea mai mare producatoare de carti postale cu simboluri pascale.

Au urmat povestile pentru copii pe care industria cinematografica a avut grija sa le puna si pe pelicula. Iepurasul de Paste a ajuns vedeta de film si desen animat. In 1971 aparea “Here Comes Peter Cottontail”, dupa cartea “Povestea iepurasului de Paste care a dormit prea mult”. In 1974 urma filmul “The First Easter Rabbit”, dupa povestea “Iepurasul din velur”.

Niciunul dintre aceste filme nu se compara cu desenul animat care a urcat in 2011 in topurile de incasari. “Hop” e un un film haios foc, construit in jurul unui iepure, fiul patronului Fabricii de Paste. Juniorul nu vrea sa-si asume rolul predestinat de iepuras de sarbatori, dar in schimb isi doreste sa fie vedeta la Hollywood.

Toata lumea vrea un Iepuras de Paste

Ce-i drept aproape niciun adult nu l-ar vrea in exemplar cu blanita. Un sondaj facut printre americani arata ca 86% dintre parinti prefera urecheatii din ciocolata. Asta nu ii impiedica pe cei mari sa imbrace costume de iepuras cu care sa le faca pe plac copiilor sau sa dea in mintea celor mici si sa mearga cu ei la targuri tematice pentru a se intalni cu iepurasul.

Pentru ca e atat de faimos, Iepurasul de Paste are trecere la case mari. La Casa Alba mai exact, unde in mai multi ani a strans mana presedintilor, in mai multe mandate: Barack Obama, George W. Bush sau Ronald Regan s-au lasat fotografiati alaturi de personajul cu urechi.

 Vezi in galeria foto cu cine a mai dat mana Iepurasul de Paste pe parculsul anilor.

Tags: Paste, oua