Un simplu experiment facut acasa iti poate demonstra cum se transforma bautura daca este tinuta pe foc. Un tanar din Spania a incercat acest lucru si a postat video-ul pe internet, unde a devenit in scurt timp viral.

Dupa 25 de minute de fierbere, zaharul continut s-a topit, iar compozitia a devenit neagra si lipicioasa.

Precizare: Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare a explicat fenomenul observat in cadrul experimentului: este vorba de caramelizare. "Experimentul prezentat in documentarul privind rezultatul fierberii unei bauturi carbogazoase cu aroma de cola este un procedeu fizico-chimic normal. Prin fierberea oricarui lichid indulcit cu zahar, inclusiv apa indulcita cu zahar, ia naştere un produs de culoare bruna, caramelul. Cu alte cuvinte, zaharul din continut se caramelizeaza".

Caramelizarea este un proces fizico-chimic complex de descompunere termica prin eliminarea unui numar de molecule de apa, urmata de o transformare termica patiala a moleculelor de zahar. Caramelul este o substantta lichida sau solida de culoare inchisa, culoarea poate varia de la maro inchis pana la negru in functie de gradul de transformare termica a zaharului. Caramelul are un gust si o aroma caracteristice. Diferite sorturi ssi tipuri de caramel iau nastere cu gusturi si arome variate prin actiunea caldurii asupra zaharurilor alimentare in prezentta sau absentta unor substante nutritive chimice, promotoare de caramelizare. In industria alimentara, compusii obtinuti prin caramelizare se folosesc pentru obtinerea colorantilor de culoare bruna-cafenie care se numesc pigmenti de caramel.

Caramelul este folosit in industria alimentara intr-o gama larga de produse, inclusiv in dulciuri, prajituri, chipsuri, bere, gogosi, sosuri si in unele bauturi racoritoare. Colorantul caramel folosit in produsele noastre este sigur si nu prezinta nici un risc pentru sanatate. In martie 2011, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA - European Food Safety Authority) a re-evaluat și reafirmat siguranta caramelului.

O componenta importanta a procesului de re-evaluare a constituit-o revizuirea intregii literaturi stiintifice pe aceasta tema. Mai mult decat atat, principalele autoritati de reglementare din lume considera caramelul ca fiind sigur pentru utilizarea in alimente si bauturi."

Vezi mai jos experimentul: