Ti-ai cumparat o sticla de vin si nu vrei sa o consumi pe toata deodata? Daca ii pui la loc dopul si o tii la frigider, s-ar putea sa mai reziste cateva zile. Insa depinde foarte mult de tipul de vin despre care vorbim.

Ce inseamna sa “se strice vinul”?

Daca il tii prea mult timp desfacut, vinul isi pierde gustul bun si aromele delicate si ramane, in schimb, cu un miros ca de otet si un gust neplacut.

Cat de mult rezista de fapt?

Vinul spumant: 1-3 zile in frigider cu un dop special pentru spumante
Vinul spumant este cel mai pretentios, asa ca are si cea mai scurta durata de viata dupa ce a fost deschis. Pentru ca isi pierde repede din acid, trebuie sa ii pui imediat dopul dupa ce-ti torni in pahar. Tip: Vinurile spumante realizate prin metoda traditionala, cum sunt Cava sau sampania, rezista mai mult timp decat vinurile facute prin metoda Charmat, cum este cazul spumantului italian Prosecco.

Vinurile albe light si dulci si vinurile rose: 5-7 zile in frigider cu dopul de pluta
Cele mai multe vinuri albe si rose pot fi consumate timp de o saptamana daca sunt tinute la frigider. Vei observa ca gustul se va schimba subtil dupa prima zi, insa in cazul unora, acesta se va schimba chiar in bine – cum este cazul vinurilor care provin din zone mai reci (Pinot Grigio din nordul Italiei, Rieslingul francez si Sauvignon Blanc).

Vinurile albe corpolente: 3-5 zile in frigider cu dop de pluta
Vinurile ceva mai corpolente au mai putina aciditate, ceea ce le face sa-si schimbe gustul in rau mai repede decat vinurile light. De aceea, este foarte important sa le tii la frigider.

Vinurile rosii: 3-5 zile intr-un loc intunecat, cu dop de pluta
Cu cat au un grad de tanin mai ridicat si sunt mai acide, cu atat vinurile rosii vor rezista mai mult dupa ce au fost deschise.  Ba chiar unele din ele vor avea un gust mai bun la cateva zile dupa ce au fost deschise. Pastreaza-le intr-un loc intunecat si racoros sau chiar in frigider.


Vinurile fortificate: 28 de zile intr-un loc intunecat, cu dop de pluta


Vinurile carora li se adauga alcool, cum sunt vinul de Porto, Marsala, Madeira, au o viata de raft lunga, datorita adaosului de brandy. Cu cat contin mai mult zahar, cu atat vor tine rezista mai mult in timp, chiar daca au fost deschise. Important este sa fie ferite de lumina si caldura.

Pe Pro Tv Plus puteți vedea Share în Bucate:

Tags: vin, vin alb, vin rosu