Din Occident am importat nu numai moda fast-food-ului, dar si un meniu mai sanatos si mai savuros, bun pentru dupa-amiezele de duminica: brunch-ul.

Un amestec de mic dejun si pranz, brunch-ul e apreciat in Statele Unite si Canada, unde e pretextul unei intalniri cu prietenii sau cu toata familia in alt loc decat acasa. Pentru unii este deja o obisnuinta, in timp ce noi abia il descoperim timid in restaurantele marilor hoteluri, care isi pun la incercare ingeniozitatea pentru a crea meniuri sofisticate pentru rasfatul de week-end.

Moda britanica a meselor tarzii

Conceptul de brunch a fost mentionat in 1896, in revista britanica Punch. Era la moda in societatea inalta si in clasa mijlocie britanica, acele categorii care isi permiteau sa aiba servitori in casa. In week-enduri obisnuiau sa isi lase angajatii liberi, asa ca acestia le pregateau stapanilor o masa bogata, pe care o asezau dimineata si din care se puteau infrupta pana dupa pranz.

Astazi, masa candva rezervata celor bogati e la indemana multora. A fost adoptata nu numai in duminicile obisnuite, dar si in zilele de sarbatoare sau pentru evenimente speciale. Asa au aparut brunch-ul de Craciun sau brunch-urile de la ceremonii. Pana si nuntile pot fi legate de un meniu de brunch.

Romanii invata din mers

La noi, moda brunch-ului a venit o data cu expatii si clientii business ai marilor hoteluri. Acei clienti care, dupa intalnirile de afaceri sau dupa petrecerile din week-end, nu se pot trezi in zorii zilei pentru a manca micul dejun la hotel, dar nici nu au rabdare sa astepte prea mult pranzul. Pentru ei, hotelurile de 4 si 5 stele din Bucuresti au invatat de ani buni ca meniul cel mai bun se serveste intre 10 dimineata si maxim 4 dupa-amiza. Adica, la brunch.

Si pentru ca niciodata nu sunt suficienti clineti, restaurantele hotelurilor au lasat usa deschisa si pentru bucurestenii de rand care doresc sa manace duminica in oras o altfel de masa decat cea de la un restaurant obisnuit.

De obicei, meniurile brunch-urilor sunt bufeturi suedeze de unde te servesti cu tot ce-ti pofteste inima. De la aperitive pana la deserturi, bucatarii scot la inaintare toate delicatesele. Mesele de brunch sunt o feerie de culori cu zeci de feluri de mancare din toate bucatariile lumii. Totul e condimentat cu muzica live, sampanie sau vinuri bune.

Unde poti lua brunch-ul in Bucuresti?

  • Hotel Howard Johnson - brunch fusion Euro-Asiatic, o combinatie incantatoare de arome conceputa special pentru a pregati un inceput de saptamana revigorant. In fiecare duminica intre 12:00 - 16:00
  • Hotel Radisson Blu – Sunday Brunch. In fiecare duminica intre 12:30 - 16:30
  • Hotel Marriot - Steak Brunch. In fiecare duminica intre 12.00-16.00
Tags: restaurante