Biscuitii cu bucatele de ciocolata

In America sunt numiti cookies si sunt inventia lui Ruth Wakefield, proprietara unui motel numit Toll House Inn. Pentru ca a ramas fara ciocolata pentru copt, ea a folosit ciocolata normala rupta in bucati mici pentru a face biscuiti. Surpriza atunci cand i-a scos din cuptor a fost mare. In loc sa aiba niste biscuiti din ciocolata, avea niste biscuiti cu bucatele de ciocolata prin ei. Se intampla in 1930 si de atunci reteta lor a cucerit America si producatorii de dulciuri.

Chipsurile din cartofi

Au fost create in 1853 de George Crum, bucatarul localului Carey Moon Lake House din Saratoga Springs, Statele Unite. Nu intentiona sa pregateasca niste cartofi prajiti feliati atat de subtiri. Un client i-a trimis, insa, de mai multe ori inapoi la bucatarie farfuria cu cartofi prajiti pe motiv ca nu sunt suficient de crocanti. Bucatarul si-a pierdut rabdarea, asa ca a feliat cartofii extrem de subtire si i-a prajit pana cand au devenit tari ca piatra. Spre surpriza lui clientul nemultumit a mai cerut o portie.

Inghetata pe bat

A aparut intr-o noapte geroasa de iarna in 1905. Frank Epperson, un pusti de 11 ani si-a lasat echipamentul in care incerca sa faca suc pe veranda casei sale din San Francisco. Dimineata a observat ca batul cu care amesteca pentru dizolvarea prafurilor colorate in apa a inghetat bocna in recipient. A cerut un patent pentru inventia lui in 1924 si a numit-o „popsicle” la rugamintea copiilor sai.

Cornetul de inghetata

Un patiser sirian a venit cu ideea cornetului in 1904. La un targ din St. Louis, SUA, Ernest Hamwi a incercat sa-si ajute un coleg vanzator de inghetata, care nu avea suficienta vesela pentru a-si servi clientii. Atunci a infasurat un aluat de patiserie in forma de con in care sa fie puse cupele de inghetata. A fost un succes, dar italianul Italo Marchiony a obtinut patentul pentru aceasta inventie.

Fulgii de porumb

In 1894, Dr. John Harvey Kellogg si fratele sau Will Keith Kellogg cautau mancaruri sanatoase si satioase cu care sa isi hraneasca pacientii sanatoriului pe care il administrau si in acelasi timp doreau sa respecte dieta vegetariana a bisericii adventiste pe care o urmau. Cand Will a lasat din greseala niste grau fiert pe masa a observat ca la intoarcere acesta se intarise ca o coca. Nu au vrut sa il arunce si l-a trecut prin masina de paste pentru a face foi de aluat. Ceea ce a rezultat au fost niste fulgi pe care i-au uscat si i-au dat pacientilor. Initial le-au dat numele Granose. In timp au experimentat cu mai multe cereale, inclusiv porumb, iar in 1906 Will a creat compania Kellogg's prin care sa produca si sa vanda fulgii de porumb. John a refuzat sa faca parte din companie cand Will a adaugat zahar cerealelor, considerand ca astfel sunt reduse calitatile sanatoase ale fulgilor lor.

Sandvisurile

Povestea spune ca acestea au aparut cand John Montagu, conte de Sandwich a cerut sa ii fie aduse la masa de pariuri carne intre doua felii de paine pentru ca ii era foarte greu sa se desprinda de jocurile de noroc. O alta varianta a povestii spune ca nobilul era atat de prins cu munca de birou incat a avut nevoie de o alternativa de a lua masa fara sa isi foloseasca ambele maini.

Sosul Worcestershire

Povestea sosului spune ca a fost inventat de doi chimisti din Worcester. La ordinul unui nobil englez (Lord Sandys), proaspat intors dintr-o calatorie in India, John Lea si William Perrins au incercat sa recreeze gustul exotic al unui sos pe care acesta il gustase acolo. Au amestecat otet, mirodenii, ansoa si melasa, dar rezultatul final nu i-a incantat. Asa ca, au uitat de sticla cu sos intr-una din pivnite si au redescoperit-o dupa cativa ani. Spre surpriza lor gustul era mult mai bun.