Oamenii de stiinta de Universitatea Oxford au descoperit ca whisky-ul are un gust diferit in functie locul in care il bei. Idea pentru o astfel de cercetare le-a venit analizand parerile si exprientele turistilor, care spun ca aceeasi mancare sau bautura consumate pe o plaja, sub caldura si lumina soarelui, nu mai au acelasi gust daca le consumi acasa, intr-o seara friguroasa de iarna.

Cercetatorii au pus subiectii in trei camere diferite, fiecare cu intensitati diferite de lumina si parfum diferit. Prima avea arome de iarba proaspat cosita, avea podea din gazon si sunetul unor turme de vite pe fundal. A doua camera era iluminata in rosu, avea suntele de clopotei si arome dulci, iar cel de-al treilea decor era cu mult lemn si mirosea a cedru, iar sunetele erau cele ale frunzelor fosnind prin padure.

Cei 441 de subiectii au fost serviti cu acelasi whisky, dar experienta lor a fost diferita in functie de camera in care se aflau, desi nu au lasat paharul jos in timp ce treceau dintr-o locatie in alta.

Participantii la studiu au spus ca whisky-ul avea un gust mai dulce in camera cu lumina rosie si arome dulci. Iar cea mai placuta experienta multisenzoriala traita a fost in camera decorata cu lemn.

Acesta nu este singurul studiu facut pe tema influentei pe care atmosfera o are asupra gustului. De exemplu un studiu publicat in 2009 in Journal of Sensory Studies arata ca o simpla schimbare a luminii ambientale poate schimba perceptia asupra unui pahar de vin. Un alt studiu facut in 2007, in Marea Britanie, vorbea despre influenta pe care lumina din camera o are asupra consumatorilor de cafea. Aceasta cercetare sustinea ca persoanele care adora cafeaua neagra au tendinta sa bea mai multa cafea daca in camera este multa lumina.