Prima impresie este ca seamana cu niste fire mai lungi si mai groase de iarba. Aduc, insa, mult mai mult cu ceapa verde, dar tulpinile de chives sunt mai subtiri, iar aroma lor este apropiata si de cea a prazului. Surprinzator, chives (Allium schoenoprasum), nu fac parte din familia cepelor si usturoiului, ci din cea a liliacului. Intreaga planta este comestibila, de la bulb, pana la flori.

In bucatariile din toata lumea

Aceasta planta se potriveste in multe retete de primavara, si nu numai, si a fost imbratisata de multe bucatarii europene pentru gustul proaspat pe care il ofera mancarurilor. De la sosuri pentru peste, pana la supe isi gaseste loc intr-o multime de preparate pentru ca are un gust mai putin intepator decat al cepei clasice.

In China, chives sunt adesea folosite in galuste in combinate cu ou, crevete sau porc.

In bucataria franceza, chives sunt folosite in combinatie cu alte ierburi aromatice cum sunt patrunjelul, tarhonul si hasmatui presarate drept decor deasupra mai multor feluri de mancare.

Cumpara chives proaspete pentru ca sunt cu mult mai bune decat varianta uscata. Le poti toca si pune la congelator pentru utilizari ulterioare sau poti pastra frunzele proaspete in frigider, invelite intr-o folie de plastic. Se adauga in retete spre finalul procesului de gatire pentru a-si pastra aroma delicata.

Ce poti sa gatesti cu chives?

Sosuri, creme sarate si dressinguri

Poti sa amesteci chives cu iaurt, branza de capra, feta, maioneza, crema de branza sau smantana pentru a face un sos consistent in care sa inmoi chipsuri la petrecere.

Poti face unt cu verdeturi in care sa adaugi si chives pe care sa il folosesti pe paine prajita sau biscuiti sarati.

Poti adauga chives in dressinguri alaturi de o vinegreta clasica. Il poti combina si cu trahon si rozmarin pentru un gust provensal. Se potriveste si in dressinguri cremoase cu branzeturi (cheddar, branza cu mucegai, feta). Sau poti pregati un sos cu mustar Dijon si smantana bun de servit langa carne de pui si vita.

Supe si salate

Chives adauga o aroma subtila de ceapa in supele crema de legume si se potriveste langa gusul rosiilor, al cartofilor, al ciupercilor sau morcovilor. Poti adauga chives si in supe cu pui, supe de fasole sau minestrone.

In salate poti pune frunze proaspat tocate de chives alaturi de rosii, in salate de oua sau ton.

Beneficii

Chives este un aliment sărac în calorii, însă bogat în vitamine, minerale şi antioxidanți. Alicina conținută de plantele din familia cepei este cunoscută pentru proprietăţile antibacteriene, ceea ce face din chives un bun dezinfectant. Chives poate relaxa stomacul în caz de indigestie şi ajută în prevenirea bolilor cardiace.

Doar o lingură de chives tocat asigura 3% din doză zilnică recomandată de vitamina A şi Vitamina C. Conţine, în cantităţi mai mici, vitamina K, folați, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi colină, o vitamină care intervine în degradarea acizilor graşi şi a glucozei, cu efecte benefice pentru somn, memorie şi dezvolatrea muşchilor.