De multe ori te-ai descurcat cu un singur tocator pentru treburile pe care le aveai de facut in bucatarie. Dar, recomandabil este sa ai cate unul din fiecare categorie: si din plastic, si din lemn.

In general, tocatoarele de lemn sunt potrivite pentru legume tari cum sunt morcovii, cartofii si pentru carnurile de vita sau porc. In schimb, foloseste un tocator de plastic pentru usturoi, ceapa sau carne de pui. Explicatia sustinuta de multa lume pentru aceasta “impartirea a sarcinilor” este ca: de pe un tocator de plastic scapi mai usor de mirosul puternic lasat de ceapa si usturoi, si nici nu exista riscul ca bacteriile din carnea de pui sa se impregneze asa cum o fac intr-un tocator de lemn.

Intre timp, unele studii au demonstrat ca acest risc al bacteriilor care raman in lemn nu este atat de mare si ca bacteriile ramase in profunzime a lemnului nu vor contamina urmatoarele mancaruri pregatite pe el. In plus, plasticul atat de laudat pentru ca poate fi dezinfectat mai usor, pastreaza la fel de multe bacterii in crestaturile si zgarieturile pe care cutitele le lasa pe el, spune un studiu realizat Universitatea California. 

Asadar, ce alegi?

Un tocator din plastic va fi mult mai usor de curatat si intretinut. Poate fi pus chiar si in masina de spalat vase si scapi usor de pe el de mirosurile neplacute. Pe de alta parte, odata zgariat de lamele cutitelor poate fi gazda primitoare pentru bacterii. In plus, in timpul tocarii alimentelor, bucatele minscule de plastic zariate de pe suprafata ajung in mancarea ta.

Un tocator din lemn este durabil, are aderenta buna pentru cutite, nu se zgarie asa usor. Pe de alta parte, se pateaza mai repede si nu poate fi lasat la inmuiat pentru a fi dezinfectat pentru ca se deterioreaza. Ca sa il ai mereu ca nou trebuie sa ai grija ca din cand in cand sa il tratezi cu ulei special si sa il cureti cu produse care nu ataca lemnul.

Un tocator din bambus este mult mai bun decat unul din lemn clasic sustin fanii lui. Este un material prietenos cu mediul, dar pana acum nu au fost facute studii care sa indice cat de sigure sunt aceste tocatoare din punct de vedere al bacteriilor ce pot ramane pe ele. Ce este sigur este ca bambusul este mai putin poros decat lemnul calsic si absoarbe astfel mai putina umezeala sau apa. Bambusul este, insa, mai dur, ceea ce ar putea afecta lama cutitelor.