Pentru a diminua risipa alimentară, un supermarket din Marea Britanie urmează să renunțe la termenul de expirare pentru o mare parte din laptele vândut.

Valabilitatea va fi dată de mirosul clientului

Retailerul Morrisons va scrie în loc de termen de expirare „a se consuna de preferință” pe 90% din laptele marcă proprie și va încuraja clienții să își folosească mirosul pentru a verifica calitatea.

Supermaketul este primul care adoptă acest demers ce va începe la sfârșitul lunii ianuarie. Laptele este produsul alimentar care ocupă a treia poziție la nivel de risipă în Marea Britanie, după cartofi și pâine, cu aproximativ 490 de milioane de litri irosiți în fiecare an.

De asemenea, se estimează că 85 de milioane de litri de lapte ar fi aruncați din cauză că clienții urmăresc etichetele „utilizare până la”, în ciuda cercetărilor care arată că poate fi folosit și la câteva zile după dată.

În cât timp poți consuma laptele?

Potrivit site-ului Eat By Date, odată ce a fost deschis, orice fel de lapte este bun pentru consum între 4 și 7 zile, dacă este păstrat în condiții optime la frigider. Dacă nu este deschis, laptele integral, natural, durează între 5 și 7 zile, laptele degresat durează 7 zile, iar laptele fără grăsimi și fără lactoză durează între 7 și 10 zile, după data trecută pe etichetă.

Potrivit Reader's Digest, unii spun că laptele poate fi consumat și la câteva zile după ce a trecut de data de expirare de pe ambalaj, alții consideră că trebuie aruncat la numai câteva zile după ce recipientul în care este comercializat a fost deschis.

Există o  diferență între cuvintele care se folosesc pe recipientele de lapte. Atunci când scrie a se consuma de preferință înainte de se referă de fapt la calitatea laptelui și la faptul că după ce trece termenul menționat laptele încă este sigur pentru consum. Expiră la este o altă exprimare des întâlnită pe recipientele de lapte și se referă la data în care produsul începe să se strice și atunci nu mai este un produs destinat consumului. A fi vândut înainte de este o expresie care se adresează de fapt comerciantului și care îi indică data până la care produsul trebuie să părăsească raftul magazinului.

Calitatea laptelui și implicit cât de sigur este acesta pentru consum nu se poate stabili numai în funcție de data care este trecută pe ambalaj. Acest lucru mai depinde și de tipul de lapte cumpărat, de modul cum a fost el depozitat sau în funcție de ambalaj.

E bine de știut că laptele nu trebuie păstrat pe ușa frigiderului pentru că acolo ar fi cel mai expus schimbărilor de temperatură de fiecare dată când deschidem frigiderul și se poate altera foarte ușor.

Foto shutterstock.com