Fara un cutit bun in bucatarie niciun bucatar, amator sau profesionist, nu se poate descurca sa gateasca bine. E ca si cum ai face pana de masina cu doar un kilometru inainte de destinatie. In plus, degeaba ai zece cutite, daca jumatate au lama tocita, iar restul nu sunt potrivite pentru reteta pe care o gatesti.

Mai bine investesti in cateva piese bune, care te vor tine o viata, decat in zeci de modele care nu au nicio utilitate. Asa ca inainte sa pleci la cumparaturi citeste urmatoarele sfaturi care te vor ajuta sa alegi cele mai bune cutite.

La set sau la bucata?

Ambele variante au avantajele si dezavantajele lor. Cutitele vandute individual sunt mai ieftine, iti permit sa iti cumperi cat mai multe modele si pot fi inlocuite mai des. In plus, poti incerca in acest fel mai multe marci de cutite si mai multe tipuri fara sa dai sume considerabile. Pe de alta parte sunt o multime de motive pentur care ar trebui sa cumperi un set complet de cutite. Chiar daca investitia este mai scumpa, costul pentru fiecare cutit este mult mai mic decat daca le-ai cumpara separat. In plus, vei primi odata cu setul cumparat si dispozititvul de depozitare, astfel incat cutitele sa fie toate intr-un sigur loc si sa nu ocupe mult spatiu pe blatul din bucatarie.

Inox sau otel carbon?

Materialul din care este facut cutitul este foarte important daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate cand toci legume sau tai carnea.

  • Majoritatea cutitelor bune sunt fabricate cu un amestec de otel carbon inoxidabil, care va rezista la rugina si coroziune, dar este mai greu de ascutit.
  • Cutitele din inox (otel inoxidabil) sunt cele care vor ramane ascutite pentru mai mult timp datorita aliajului din care sunt facute.
  • Cutitele din aliaj cu titan sunt usoare si durabile si raman ascutite pentru mai mult timp decat cele din inox.
  • Cutitele din ceramica pot fi un adevarat ajutor atunci cand vrei sa feliezi fin pentru ca au lama subtire si foarte ascutita. Sunt foarte bune si pentru tairea sau curatarea fructelor sau legumelor pentru ca nu exista riscul oxidarii (schimbarea culorii). Totusi, trebuie sa ai grija cu ele si sa nu le sacpi pe jos pentru ca se pot sparge.
  • Folosite mai mult la picnic decat in bucatarie, cutitele din plastic au acelasi avantaj ca si cele din ceramica. Fructele si legumele nu oxideaza dupa ce intra in contact cu ele. Iti trebuie, totusi, forta ca sa poti sa il folosesti, asa ca nu sunt prea apreciate.

Un cutit bun iti vine ca o manusa

Asa spun bucatarii, care cred ca un cutit de calitate este unul echilibrat si se simte ca o extensie a mainii tale. Trebuie sa fie solid si usor de manevrat, de aceea este important felul in care este construit. Cele mai bune cutite vor avea metalul din care este facuta lama prelungit pe toata lungimea manerului. Astfel, va avea echilibru, dar va fi mai greu decat un cutit a carui lama este prinsa doar in capatul manerului.

Si materialul din care este realizat manerul are importanta lui. Cele din lemn sunt usor de manevrat, dar tind sa fie adevarate pepiniere de bacterii. Cele care au si manerul din metal sunt destul de grele si alunecoase.

De cate cutite ai nevoie in bucatarie?

Un singur cutit bun ar trebui sa fie suficient pentru treaba pe care o ai de facut. Totusi, o dotare ca la carte impune un cutit mare „de bucatar”, un cutit mic si unul de paine.

  • Cutitul de bucatar – este bun pentru aproape orice activitate din bucatarie: tocat, feliat, maruntit. Poate avea diverse lungimi de la 15 pana la 20 de centimetri, dar cele mai mari sunt considerate cutitele traditionale ale bucatarilor. Greutatea si echilibrul lui il fac ideal pentru tairea oricarui aliment de la legume pana la carne. Daca esti incepator in arta culinara ar fi bine sa alegi marimile mai mici ale acestui tip de cutit.
  • Cutitul mic de bucatarie – are lama dreapta, subtire, ingusta, bine ascutita si nu mai lunga de 12 centimetri. Pentru ca este ingust este usor de folosit pentru curatarea frucutelor sau legumelor, pentru tocarea sau maruntirea verdeturilor.
  • Cutitul de paine – seamana cu un fierastrau pentru ca are lama zimtata cu o lungime intre 12 si 25 de centimetri. Este dificil de ascutit, asa ca va trebui sa il schimbi mai des. Este ideal pentru a taia painea, dar si preparatele ce au o crusta dura la exterior si un mijloc moale. Daca ai un astfel de cutit cu o lama mai scurta, poti sa il folosesti si la felierea fructelor si legumelor.

Varietatea de cutite care exista pe piata poate fi ametitoare pentru un incepator: cutite pentru branza, pentru rosii, pentru scoici, pentru grepfrut, pentru salata verde sau pentru taiat friptura. Fiecare dintre ele poate fi o investitie buna, insa daca nu ai un buget asa mare, te poti rezuma la cele trei modele importante.

Cum pastrezi cutitele in stare buna mai mult timp?

Pentru ca un cutit bun inseamna o investitie costisitoare, uneori, este bine sa ai grija de el mai mult timp. 

  • Nu spala cutitele in masina de spalat vase pentru ca vor intra in contact cu detergentii duri, la temperaturi inalte, iar lama poate fi afectata.
  • Sterge-le imediat dupa folosire cu un prosop umed.
  • Cumpara-ti un suport din lemn pentru cutite si nu le pune in acelasi sertar printre alte tacamuri pentru a nu le toci lama.
  • Tine-ti cutite-le ascutite. Ca sa verifici cat de bine mai taie cutitul tau inceraca sa tai o rosie in jumatate. Un cutit ascutit ar trebui sa isi faca treaba cu minim de efort.