La prima vedere, plita cu inductie nu se diferentiaza prea mult ca aspect de cea electrica. Secretul ei este puterea campului magnetic, care face ca oala in care gatesti sa fie cea care genereaza caldura necesara pregatirii mancarurilor. Suna complicat, nu? De fapt este cea mai sigura, mai rapida si mai precisa metoda de a gati mancarea bine, la temperatura potrivita, asa cum fac bucatarii profesionisti.

Noi iti oferim 5 motive pentru care ai putea sa renunti la aragazul clasic si sa il inlocuiesti cu plita cu inductie.

1. Caldura nu se pierde

Cu plita cu inductie nu vei arde gazul de pomana. Plitele cu inductie se bazeaza pe bobine care produc un camp magnetic. Acesta, in contact cu vasul sau oala in care gatesti, va produce un curent electric ce genereaza caldura direct in peretii vasului de gatit. Prin comparatie, plita electrica transforma energia in cladura si apoi o transmite catre vasul de gatit. Astfel o mare parte din caldura se pierde in loc sa fie transmisa direct catre alimentele pe care le prepari.

Plita cu inductie nu pierde nimic din puterea caldurii pentru ca aceasta este generata direct in peretii vasului si ajunge toata in ingredinetele din oala cu aceeasi putere. Rezultatul? Mancarea se gateste mai repede, in bucatarie nu se mai fac aburi calzi de la oalele care fierb, iar plita nu se incinge.

2. Siguranta mai mare

Pentru ca plita nu incalzeste si elemetele din jur, asa cum se intampla cu aragazul obisnuit, nu mai risti nici micile accidente din bucatarie. Asa ca, daca ai un copil neastamparat, nu mai ai de ce sa iti faci griji ca isi va pune degetelele direct pe plita incinsa. Imediat ce ai luat vasul de pe plita sau ai oprit-o, caldura generata inceteaza imediat. Astfel, plita ramane rece si nu mai prezinta niciun pericol.

In plus, campul magnetic genereaza caldura numai in metale, asa ca si daca plita este pornita nu exista niciun pericol sa te arzi daca iti pui mana deasupra ei. Un alt avantaj ce trebuie mentionat este faptul ca o plita cu inductie indeparteaza riscurile unor incidente grave ce apar din cauza buteliilor cu gaz sau a racordarii necorespunzatoare la reteaua de gaze.

3. Se potrivesc oriunde

Pentru ca plitele cu inductie nu au nevoie de gaze, ci numai de electricitate, pot fi instalate usor in multe bucatarii, chiar si in cele din casele de vacanta sau in zonele unde nu exista retele de distributie a gazului.

4. Au precizie mare in setarea temperaturii

Ai nevoie sa gatesti la o anumita temperatura? Nimic mai usor daca folosesti o plita cu inductie. Temperatura poate fi controlata precis, campul magnetic incinge imediat vasul si se adapteaza la marimea lui. Astfel cladura este generata uniform si scade si timpul de gatire.

5. Se curata si se intretine usor

Pe langa aceasta, si bucataria va fi mai curata odata cu lipsa condensului care apare atunci cand gatesti cu gaz si se formeaza caldura inabusitoare in bucatarie.

Vasele potrivite pentru plita cu inductie

Nu orice vas sau oala se potriveste pentru a gati pe plita cu inductie. Le poti folosi doar pe acelea facute dintr-un material care poate sutine un camp magnetic, adica cele din fier sau otel. Nu sunt indicate vasele din aluminiu sau cupru. Dar, le poti converti si pe acestea intr-o oala buna daca le lipesti pe fund un magnet de frigider.

Cat costa o plita cu inductie?

Daca te gandesti deja sa investesti intr-un astfel de echipament, e bine sa pui niste bani deoparte. E adevarat ca plitele cu inductie portabile (asemanatoare ca dimensiuni si forma cu un resou electric) sunt ceva mai ieftine si au preturi in jur de 300 RON. Totusi, o plita clasica, ce va inlocui aragazul obisnuit cu patru ochiuri costa ceva mai mult. Preturile pornesc de la 1.000 RON si pot ajunge pana la 3.000 RON in functie de dotari, afisaj, trepte de putere.